✔ Fri frakt over 399,- ✔ Fri retur ✔ 1-4 dagers levering

Carl Magazine

Carl Magazine Hjem
Knyte slips: 5 enkle og nyttige slipsknuter

Ofte opplever man det å knyte slips som noe veldig komplisert og vanskelig å lære seg. Men sannheten er at det faktisk ikke er så mye vanskeligere å knyte en fin slipsknute enn det er å knyte et par sko. Nedenfor har vi tatt fram eksempel på fem enkle og nyttige slipsknuter som du kan benytte deg av avhengig av slipsets tykkelse, lengde og også til hvilken anledning man skal ha slipset.

For å få til et perfekt antrekk med slips er det viktig at knuten harmoniserer med skjortekragen på skjorten du har valgt. Derfor har vi tatt fram et par forskjellige slipsknuter som hver knute bygger ut forskjellig når det gjelder størrelse og som man kan tilpasse til det antrekket man har valgt. Tenk alltid på at knuten skal være strammet godt til og at den gjerne, dersom anledningen tillater det, kan se litt usymmetrisk ut for at antrekket skal føles mer levende.

Four-in-hand


Four-in-hand

En av de mest vanlige og nyttige slipsknutene å kjenne til. Med sitt lett usymmetriske uttrykk og en passende størrelse passer den til slips i de fleste størrelser. Da knuten bygger ut forholdsvis lite i størrelsen passer den bra til skjortekrager av typen button down og turn down, men kan med et litt tykkere slips bygge opp litt større knute og kan dermed også passe bra til en cut away-krage. Navnet på knuten er hentet fra en gammel herreklubb i London som het ”The Four In Hand Club”, og det sies at knuten kommer derfra.

Prince Albert


Prince Albert

Prince Albert

Prince Albert-knuten er en litt kraftigere knute som gir slipset et noe usymmetrisk og avlangt utseende der man kan se at slipset har blitt lagt over seg selv to ganger, da man kan se at den første gangen diskré titter fram under den andre. Egentlig kan man si at knuten er den samme som en four-in-hand, der slipset er lagt to ganger over seg selv istedenfor en. Knuten skaper mer volum enn den klassiske four-in-hand og man kan derfor behøve å stramme denne litt ekstra. Det er en fordel om du benytter deg av et ganske tynt slips i for eksempel silke eller en variant uten fór som ikke bygger opp for mye på høyden. I og med at slipset skal legges to ganger over seg selv kan man behøve et noe lengre slips enn man behøver til for eksempel knutene four-in-hand eller oriental.

Se vårt utvalgte sortiment av slips »



LES MER: Kombiner slips og lommetørkle
LES MER: Hvordan knyter man en sløyfe?
LES MER: Hva utmerker et perfekt knytt slips?

WindsorTil tross for at stilikonet og hertugen av Windsor, Edward VIII aldri benyttet seg av windsorknuten så forbinder man ofte denne med han på grunn av navnet. Han valgte selv å knyte sine slips med en four-in-hand-knute, og benyttet seg av spesialproduserte, ekstra tykke og brede slips for å få til de trekantede og symmetriske knutene.På samme måte som Hertugen av Windsords four-in-hand-knuter så er windsorknuten en litt bredere og mer triangulær knute som har en veldig tydelig symmetrisk form. En slipsknute som passer bra til en krage med noe mer "spread", så som en cut away eller full spread-krage. For å unngå at slipsknuten blir for tykk passer det best med et litt tynnere slips i silke eller en modell i tynn ull.

Windsor


Windsor

Windsor

Til tross for at stilikonet og hertugen av Windsor, Edward VIII aldri benyttet seg av windsorknuten så forbinder man ofte denne med han på grunn av navnet. Han valgte selv å knyte sine slips med en four-in-hand-knute, og benyttet seg av spesialproduserte, ekstra tykke og brede slips for å få til de trekantede og symmetriske knutene.

På samme måte som Hertugen av Windsords four-in-hand-knuter så er windsorknuten en litt bredere og mer triangulær knute som har en veldig tydelig symmetrisk form. En slipsknute som passer bra til en krage med noe mer "spread", så som en cut away eller full spread-krage. For å unngå at slipsknuten blir for tykk passer det best med et litt tynnere slips i silke eller en modell i tynn ull.

Halv windsor


Halv windsor

Den halve windsorknuten skaper, som navnet antyder, en noe mindre knute enn den klassiske windsorknuten. Knuten gir et noe mer usymmetrisk uttrykk som passer til et stort utvalg av skjortekrager fra en turn down-krage til en full spread-krage, og skaper en pyntet og tilrettelagt look. For å få til en så bra knute som mulig anbefaler vi at du benytter deg av et litt tynnere eller ikke alt for tykt slips. For tykkere ullslips og strikkede slips passer det bedre å benytte knutene four-in-hand eller oriental.

Oriental


Oriental

Orientalknuten er en av de enkleste slipsknutene du kan lære deg og den er noe enklere enn four-in-hand. Den lille knuten gjør at den passer fint til skjorter med små krager som behøver en mindre knute for å få fram en bra balanse. Den passer også fint til slips som er produsert i grovere materialer som flanell eller tweed, og som bygger opp et mye større volum enn et vanlig silkeslips. Når det gjelder utseende så er orientalknuten forholdsvis lik four-in-hand, men i en mindre utgave.
Slipset: håndverket, slipsets historie og hvordan det bæres
Det har vært båret av pop- og rockestjerner som Beatles og David Bowie. Det har gjennomgått nedturer på både 50- og 60-tallet da skinnjakken var i vinden og hippiekulturen spredte seg over den vestlige verden for så å komme tilbake med brask og bram på 1980-tallet da mange arbeidsplasser innførte en kleskode. Det er et tilbehør som historisk sett har splittet stilinteresserte, men vi anser slipset som et av de mest estetisk tiltalende tilbehør en mann kan bære.

Innhold

Slipsets opprinnelse
Slipset slik vi kjenner det i dag
Håndverket: hvordan slipset blir til
Slik tar du vare på slipset

Slipsets opprinnelse

Det er spennende å følge utviklingen av et tilbehør med en så omfattende historie som slipset faktisk har. Som for mange andre klesplagg starter historien i militæret. Vi gjennomgår bakgrunnen, samtiden, hvordan du bærer det og hva du bør tenke på når du kjøper et slips.

Militært halstørkle med praktisk funksjon

Det er delte oppfatninger om slipsets opprinnelse. I forbindelse med den tidligste forgjengeren nevnes ofte romerske legionærer. De «slipsene» de hadde lignet imidlertid mest på en tøystrimmel rundt halsen, og hadde som funksjon å beskytte mot smuss og vind. Det moderne slipset stammer fra Frankrike, men det er ingen fransk oppfinnelse. Under trettiårskrigen ble det benyttet kroatiske kavalerister, og for å skille visuelt mellom rangordningene blant soldatene brukte man tøystrimler i forskjellige materialer rundt halsen. Silkekvalitetene var forbeholdt offiserene, og soldater av lavere rang måtte nøye seg med enklere stoffer.

Kravat
Kravatten var moderne på 1600-tallet.

Ordet kravatt, halstørkleet som er slipsets forgjenger, kommer fra det franske «la croate» og viser nettopp til disse tøystrimlene kroatene knyttet om halsen. Kravatten ble etter dette høyeste mote i Europa, og velsituerte borgere og adelsmenn begynte å pryde seg med tilbehøret. Dette kroatiske halsbindet var i den siste delen av 1600-tallet en lang hvit tøystrimmel i en fin bomulls- eller linkvalitet, intrikat viklet eller knyttet rundt halsen.

Det begynner å ligne et slips

På 1800-tallet var ordet kravatt blitt popularisert, og de fleste halsbind gikk nå under samme benevnelse. Det var i dette hundreåret at halstørkleet ble smalere og fikk lengre ender og dermed var slipset født. I 1924 fikk slipset sitt nåværende utseende etter at amerikaneren Jesse Langdorf tok patent på metoden de aller fleste slips produseres etter den dag i dag. Det var også i denne perioden man begynte å eksperimentere med forskjellige måter å knytte slips på. Ordet slips kommer fra det tyske «schlips», som også har gitt opphav til det engelske «slip», som betyr remse og lenge ble ordet stavet slik også på svensk. Slipset var et langsmalt halsbind med avsmalnende ender, som ble lagt rundt halsen og knyttet foran. Datidens slips fantes i forskjellige materialer, men det vanligste var en silkekvalitet, akkurat som i dag.

LES MER:  Knyte slips: 5 enkle og nyttige slipsknuter

Skole- og klubbslipsets betydning

Etter at universitetet i Oxford begynte å bruke skoleslips, spredte denne ideen seg til flere klubber og skoler i England. Det var først omkring år 1900 at de første mønstrede slipsene ble produsert. På 1920-tallet ble prins Edvard av Storbritannia et stilikon, og takket være at han var en talsmann for en mindre formell klesstil, ble slipset et vanlig tilbehør blant den voksende britiske middelklassen.



Slipset slik vi kjenner det i dag

På begynnelsen av 1900-tallet eksisterte slipset side om side med tversoversløyfen, men på midten av århundret mistet sløyfen sin popularitet. I forbindelse med at sløyfen gikk av moten, ble det litt av et manndomsritual å lære seg å knytte og bære slips. I dag brukes tversoversløyfe primært til smoking eller kjole og hvitt og da i svart eller hvit utførelse.

Viste tilhørighet

I likhet med bredden på slipset er mønsteret noe som har variert sterkt i tidens løp. I dag er stripete slips i vinden, og vi ser mange store aktører presentere fine varianter i sine kolleksjoner. Det snakkes ofte om to forskjellige varianter når det gjelder stripete slips, der den ene er den britiske «from heart to sword». Da går stripen fra venstre side og går oppover for å avsluttes til høyre. Den andre varianten er den amerikanske, som er motsatt. Hva som er finest, kan diskuteres. Vi liker dem begge.

[SLIDER2 START]
[ARTNR='11287010']
[ARTNR='14589610']
[ARTNR='11013210']
[SLIDER2 STOPP]
I den vestlige verden har det stripete slipset en meget sterk tilknytning til det militære. Det brukes for å vise hvilket regiment man tilhører. Skoler og klubber har også liknende tilhørighetsassosiasjoner. Det kommer alltid til å være noen som mener at du ikke kan bruke en bestemt type stripete slips med mindre du faktisk har gått på det aktuelle universitetet eller er medlem av den aktuelle gentlemans-klubben. I likhet med regelen mot brune sko etter klokken 18, synes vi at dette er forholdsvis gammeldags. Etter vårt syn det er helt greit å kjøpe slips på estetisk grunnlag.

Den personlige touchen

I dag betraktes slipset som et tilbehør som gir anledning til å legge til farge og mønster til en mørk dress med hvit skjorte. I jobbsammenheng muliggjør det et personlig preg på en ellers relativt monokrom uniform. Uansett om du foretrekker det ensfarget, glencheck-rutet i flanell, heklet med rette kanter nederst eller spennende veveteknikker som shantung, er slipset et standard tilbehør i en proper og elegant stil.

[SLIDER2 START]
[ARTNR='14974010']
[ARTNR='14715110']
[SLIDER2 STOPP]

LES MER:  Kombinasjoner med slips og lommetørkle

Et slips er mer enn bare et silkeslips

Det aller vanligste er at slipset har en bredde på 7,5–8,5 cm og har en kantet, triangulær avslutning. I tillegg pleier det å være i silke, ettersom det er et veldig anvendelig alternativ. Det kan være greit å vite at materialet silke føles svært formelt og solid, men det kan også være greit å vite at når det gjelder slips, er det ingenting som er direkte riktig og ytterst få ting som er feil. Til en tweedjakke synes vi det kan være veldig fint med et heklet slips i en annen farge enn blått eller grått. Det kan også være forbilledlig å kombinere et slips i lin med en jakke i bomull.

I dag eksperimenteres det mye med slipsets konseptuelle form. Vi liker å se alt fra klassiske ull- eller silkeslips til kasjmir- og grenadineslips. I vår butikk finner du blant annet det britiske merket Drake’s, som mange liker på grunn av deres lekne fargevalg og mønster som enkelt kan kombineres med en stilren følelse og av en eller annen grunn blir resultatet i stort sett aldri feil.

[SLIDER2 START]
[ARTNR='14955510']
[SLIDER2 STOPP]

UTFORSK: Drake’s

Håndverket: hvordan slipset produseres

Så lenge mennesket har drevet med handel, har silke alltid vært regnet blant de edleste og vakreste stoffene. I flere århundrer var silke forbeholdt de rike og mektige.

Avl av silkeormer

Gjennom bysantinske munker ble avl av silkeormer kjent i Europa. Frankrike og Italia hører i dag, sammen med Kina, India, Japan og Korea til de største produsentlandene av silke. Av 3000 meter tråder blir bare 300–800 meter fint nok til å kunne bearbeides til høyverdig råsilke. Silken kan foredles videre ved at trådene kokes i en såpeløsning for å bli kvitt de siste restene av lim. Til slutt blir silketrådene spunnet og vevd til tøy.

Produksjonsprosessen

Slips av høy kvalitet er alltid håndlagde. Først klippes tøyet for hånd ved hjelp av en gjennomsiktig mal. Grunnen til at malen må være gjennomsiktig, er for å forsikre seg om at mønstrene på slipsene ligger symmetrisk. Dette er spesielt viktig for slips med striper. Deretter klippes slipsenes innlegg ut. Kvalitetsinnlegg er av silke, ull eller bomull, mens litt billigere innlegg som regel er laget av polyester. Ulempen med polyester er at det er stor fare for at stoffet skal krølle etter at slipset er knyttet.



Slik tar du vare på slipset

Ved siden av dress, skjorte og sko er slipset det viktigste tilbehøret og en viktig komponent i et formelt antrekk. Slipset utsettes for påkjenninger allerede gjennom den stadige knyttingen, og det bør så langt det er mulig spares for ytterligere hardhendt behandling. Vær forsiktig når du strammer og løsner slipsknuten. Det er viktig å ikke rykke og dra i den.

Råd om pleie av slipset

Hvis slipset er blitt krøllet, tar du tak i den smale enden og ruller det sammen. La det ligge slik natten over, så de fleste skrukkene antakeligvis borte neste dag. Vi vil også slå et slag for den varme dampen fra dusjen. Het damp er et undervurdert middel til å gi tøy ny elastisitet. Heng gjerne slipset på en kleshenger på badet etter at du har dusjet og det er damp i rommet.



Vask aldri slipset. Flekker fjernes enkeltvis. Risikoen ved å levere slipset til rens er den samme som for en dress. Det kjemiske i behandlingen sliter på slipsets naturlige materiale. Sikkerstill også temperaturen på strykejernet før du stryker slipset, feil temperatur og fuktighet kan også ødelegge slipset.

LES MER:  Fem tips om hvordan du tar vare på dressen
6 typer slips du bør ha i garderoben, og hvorfor

Slips kan varieres i det uendelige, og de kommer i en mengde forskjellige og svært anvendelige varianter. Her gir vi tips om seks svært anvendelige typer og sier hvorfor de er bra.

Slips kan variere ut fra bredde, materiale og måten stoffet er vevd, heklet eller strikket på. De varierer også i mønster, farge og fasong med hensyn til bredde, avsmalning og ikke minst hvor grovt materialet er.

Blant alle disse variantene kan vi likevel løfte frem et utvalg som kan være et godt grunnlag for en slipsgarderobe til ulike anledninger og situasjoner. De fleste av dem kan inngå i forskjellige kategorier hvis de er av forskjellige materialer. Silke er mer formelt, mens ull og bomull er ledigere og mer uformelt. Forhåpentligvis kan de små ledetekstene våre likevel bidra til å klargjøre hvordan mønster og materiale slår an tonen og anvendeligheten for hver type slips.

Når det gjelder anbefalt bredde, er det enkleste rådet at slipsets bredde bør harmonere med bredden på slagene på den jakken du bærer sammen med slipset. Et smalt slips bør bæres til en jakke med smalere slag, og så videre.

Ved hver slipstype gir vi også et eksempel slik at alle seks til sammen bygger en svært anvendelig slipsgarderobe.


Ensfarget

Et ensfarget, mørkt silkeslips er sannsynligvis det mest formelle slipset du kan velge. Det er også et av de mest anvendelige og letteste å kombinere. Et godt utgangspunkt når det gjelder fargeskala, er for eksempel marineblått, mørkebrunt, mørk olivengrønt, mørk vinrødt, oransje, svart. Det kan være greit å vite at i Sverige er hvitt slips forbeholdt begravelser innenfor den nærmeste familien. Det samme gjelder svart i mange andre land.
[SLIDER2 START]
[ARTNR='14096510']
[SLIDER2 STOPP]

Medaljongmønstret

Slips med medaljongmønster gir lett inntrykk av et meget høyt stilnivå og ses ofte på svært velkledde menn på diverse innkjøpsmesser. Medaljongmønsteret bør være lite til middels stort og i en kombinasjon av duse farger for ikke å ta for stor visuell plass i helhetsinntrykket av klærne du har på.
[SLIDER2 START]
[ARTNR='14093210']
[SLIDER2 STOPP]

Paisleymønstret

Paisleymønsteret er med sine små dråpe-/amøbeformasjoner et svært anvendelig mønster. Det kommer i veldig mange forskjellige fargekombinasjoner og er faktisk svært lett å tilpasse, ettersom det fint kan ta opp farger fra mange andre deler av antrekket. Et ensfarget slips med et ton-i-ton vevd paisleymønster kan være et svært godt alternativ for å gjøre kleskoder som krever et ensfarget slips, litt mer spennende. Nok en gang er nyanser av marineblått svært anvendelige, og deretter en liknende fargeskala som for de ensfargede slipsene.
[SLIDER2 START]
[ARTNR='14028510']
[SLIDER2 STOPP]

Prikket

Prikkete slips er en sober og svært klassisk fin slipsvariant. Prikkemønsteret fungerer ypperlig sammen med både stripete og rutete skjorter, og også med rutete jakker. Det ønskelige er relativt små hvite prikker på 2–3 mm, på ensfarget bakgrunn. Disse slipsene kan bæres både formelt og uformelt, avhengig av hvilke plagg de er omgitt av. Fargene kan være omtrent som for ensfargede slips: marineblått, mørkebrunt, mørk olivengrønt, mørk vinrødt, oransje, svart.
[SLIDER2 START]
[ARTNR='14095010']
[SLIDER2 STOPP]

Diagonalstripet

Slips med diagonalstriper, også kalt regimentalstriper, er nok de mest klassiske og alminnelige slipsene man kan tenke seg. Det engelske tilnavnet kommer av at de fleste regimentene (samt skoler og klubber) har sitt eget stripete slipsmønster. Det kan faktisk den dag i dag være verdt å dobbeltsjekke om mønsteret på slipset ditt har en slik kobling hvis du skal arbeide eller er bedt i bryllup i England, ettersom motehus og kleskjeder har en forkjærlighet for også å bruke disse mønstrene.
[SLIDER2 START]
[ARTNR='14096110']
[SLIDER2 STOPP]

Disse slipsene blir alltid et passe nedtonet stilinnslag i antrekket, og er nest etter ensfargede slips sannsynligvis den vanligste varianten du ser på politikere av ymse partitilhørighet. Et diagonalstripet slips er aldri feil, og med litt fingerspissfølelse kan det være detaljen som løfter inntrykket av klærne du bærer.


Grovere materialer

Slips av grovere materialer som ull og bomull er sannsynligvis de mest avslappede og ledige typene slips vi kan finne, og et svært godt alternativ hvis du vil begynne å gå med slips til hverdags uten å se for oppkledd ut. Det gjelder spesielt strikkede og heklede slips av ull og bomull, som er grovere og mattere på overflaten. Slike slips går også svært godt til plagg av grovere stoffkvaliteter, som tweed, denim, manchester og flanell.
[SLIDER2 START]
[ARTNR='14296310']
[SLIDER2 STOPP]

Når du først har fått sansen for å gå med slips, kan slipsgarderoben lett anta absurde dimensjoner hva angår antall, typer og variasjoner av farger og mønstre. Du kommer likevel svært langt med de seks slipsene som anbefales for hver respektive slipstype her.

LES MER: : Kombinasjoner med slips og lommetorkle

Tekst: Mikael Vallin
Foto: Evelina Svantesson




ABONNER PÅ CARL MAGAZINE

Vil du få oppdateringer fra Carl Magazine? Registrer deg for å få vårt nyhetsbrev.


Sensommer -dresset, men ledig til jobbstart
For mange av oss har sommeren høyst sannsynlig innebefattet shorts og en ledig klesstil. I denne ukens klesvalg tar vi deg tilbake til et mer dresset stil; mot slipsets trygge og behagelige selskap, men fremdeles med en stor porsjon avslappet sommerfølelse.

For deg som ellers bare bruker slips til fest, kan disse klærne bli et herlig alternativ verd å prøve ut for å gi hverdagsantrekket et ekstra løft til jobbstarten. Dersom slips kjennes unaturlig og tar deg langt utenfor din egen "comfort-zone", ta bort slipset og knepp opp de to-tre øverste knappene i skjorten. Prøv, til det, sko uten strømper og et lommetørkle "tilfeldig" stoppet ned i dressjakkens brystlomme, gjerne med hjørnene stikkende godt ut over lommens kant. Stil skal, tross alt, i største utstrekning handle om at du selv skal føle deg bekvem i dine antrekk.

Närbild på portfölj
Man i kavaj och slips
[SLIDER2 START]
[ARTNR='14066711r']
[ARTNR='13513011r']
[ARTNR='14096110']
[ARTNR='13747610']
[ARTNR='14062511r']
[ARTNR='14053011r']
[ARTNR='12213211r']
[ARTNR='13830610']
[ARTNR='12666010']
[SLIDER2 STOPP]

Tekst: Mikael Vallin
Foto: Malin Otter
Hvordan slipsknuten setter stilnivået
Å elske slips og å bruke disse medfører mange innsikter og spekulasjoner som opptar tankevirksomheten når man minst venter det. Om bord i flyet på vei til London og til innkjøpsmøte hos Drake’s og Turnbull & Asser, var det som vanlig mange menn i dress og slips på plass i flysetene da jeg bante meg vei mot plassen min i kabinens bakre del.

Ved slike anledninger begynner jeg underbevisst å registrere detaljer som farger og hvilket lommetørkle som eventuelt sitter i brystlommen. Dressens stoff, farge og mønster. Slagbredder. Skjortekrager. Det som likevel blir tydeligst i slike samlinger av pent kledde menn, er forkjærligheten for store, ofte svært løst knyttede slipsknuter. I flesteparten av tilfellene av modellen Windsor. Både halve og doble. Uavhengig av hvilken type slips de bærer.



Kjenner du igjen situasjonen der man legger merke til en velkledd mann, og der helhetsinntrykket skaper en følelse av tidløs stil, og ikke sjelden et lite håp om at man selv har den samme utstrålingen? Det inntrykket bygger ofte på en mengde velvalgte detaljer i både klær og personlighet, og i generell fremtoning. En viktig detalj i mengden av det som skaper det vanskelig definerbare inntrykket av pondus og stil, er faktisk en velbalansert og riktig utført slipsknute.

En viktig forutsetning er at slipsknutens størrelse harmonerer med skjortekragen, men enda viktigere er det at knuten passer til selve slipset. Smale slips med bredder på 5–6 cm ser svært bra ut til riktig jakke med en anelse smalere slag for å balansere slipsbredden. Det er likevel viktig å knytte disse smale slipsene med en knute som i størrelse og utførelse gjør at slipset kommer til sin rett. Det samme gjelder for grovt designede slips, det vil som oftest si i varianter av flanell og i enkelte tilfeller grovere bomullsstoffer.

En tommelfingerregel er at slipsknuten aldri bør være like stor og bred som selve slipset. Det skaper en disharmoni og visuell ubalanse, som dessverre kan ødelegge det fineste antrekk på et blunk. Unngå forsøksvis alle typer av Windsor-knuter hvis du bærer smalere slips. Alternativt kan du stramme en halv Windsor ordentlig, slik at den ikke risikerer å bli tilnærmelsesvis like stor som slipsets bredde. Det er svært få slips som danner en flatterende dobbel Windsor.

Four in hand-knuten er i ethvert tilfelle et sikkert valg, ettersom den ikke bygger spesielt mye volum. Det skal ikke mer til enn at slipset er sydd i en anelse grovere stoff, eller at mellomlegget er av en grovere type, for at slipsknuten fort kan bli veldig stor. Da spiller valget av knute og hvor godt du strammer den knuten du bruker, svært stor rolle for helhetsinntrykket.



La oss se på en god rettesnor vi kan bruke for å finne det rette forholdet mellom bredden på slipsknuten og selve slipset. Sammenlign bredden på den øvre delen av triangelet slipsknuten former mot skjortekragen, med målet der slipset er bredest. Her bør målet på slipsknuten stort sett ikke være større enn halve slipsbredden. Dette størrelsesforholdet sikrer at slipset ditt blir en harmonisk del av antrekket og vakkert kompletterer stilen din.

Hvis knuten blir for bred, bør du prøve å knyte slipset med en annen type knute. En kort gjennomgang av de få slipsknutene du trenger for å klare deg, kan du lese i dette tidligere innlegget i Carl Magazine.

Kombinasjoner med slips og lommetørkle
For mange menn, som vanligvis bruker slips til blazeren eller dressen, er steget til å legge til et lommetørkle i jakkens brystlomme ofte en liten utfordring. Mange vil og er nysgjerrige på å prøve en slik kombinasjon, men føler at de ikke vet hvordan eller hvor de skal begynne. Det leder ofte til at man unngår å prøve, selv om man gjerne skulle ville bruke lommetørkle.

En annen anledning som ofte nevnes, er at et lommetørkle får hele antrekket til å føles som om man har tatt i for mye, og at lommetørkleet således gjør hele stilen litt for dresset. Det behøver ikke å bli slik dersom man unnviker visse vanlige feil og følger noen praktiske grunnregler. 

Til å begynne med, unngå et knallrødt lommetørkle. Lommetørkleet skal være en vakker og diskret detalj som framhever antrekket. Lommetørkleet skal ikke være et blikkfang. Slips og lommetørkle skal heller ikke matche hverandre, de skal harmonisere med resten av antrekket og dermed også med hverandre. Hva innebærer dette?

Vi begynner med lommetørkleet; Velg et lommetørkle i en grunntone som smelter fint inn sammen med jakkens farge og materialstruktur. Et lommetørkle i silke er elegant, men ikke alltid det beste valget om man leter etter en variant til å "mykstarte" med. Prøv heller lommetørklær i materialer med en matt struktur som for eksempel bomull, lin, ull eller blandinger av disse. På den måten kommer lommetørkleet til å smelte bedre inn med antrekket.

Detaljer og farger i lommetørkleets mønster kan med fordel matche skjortens farge. Lommetørkleet vil da knyte sammen jakken og skjorten, istedenfor å bare bli en merkelig sterk fargeklikk midt på brystet. Mønstrede lommetørklær er alltid lettere å bære enn ensfargede, fordi de fargemessig opptar flere deler av antrekket og smelter således lettere inn i heltheten.


Når man deretter velger slips, brukes lignende grunntanker; at slipsets farger og materialer skal fungere bra sammen med jakken. Velg enten en farge som opptar jakkens farge, eller en kontrastfarge som matcher på en vakker måte, for eksempel et orange slips til en grå blazer. Når det gjelder slips så er silke et vanlig og lettere valg, først og fremst fordi de fleste er vant til å bruke silkeslips, men også fordi man er vant til å se silkeslips på andre. Slips i ull, bomull og lin er også meget stilige, og bør derfor prøves.

Tenk også på at slipset og lommetørkleet skal ha ulike mønster. Dersom slipset er stripete, velg da et lommetørkle med prikker eller kanskje et paisleymønster. Dersom slipset er prikkete, velg da et blomstrete eller paisleymønstret lommetørkle. Generelt sett er paisleymønstrede lommetørklær alltid et bra alternativ.

Nedenfor følger noen konkrete tips om hvordan man tilpasser disse grunntankene i valg av slips og lommetørkle til skjorte og jakke. Se det som tips til måter å tenke på, for deretter å finne dine egne kombinasjoner.

Først en klassisk og nedtonet kombinasjon med høy stilgrad: Hvit oxfordskjorte, mørkeblå blazer, mønstret slips og lommetørkle. Kombinasjonen passer til mange ulike antrekk og anledninger. Slipsets grunnfarge matcher blazeren og kompletterer antrekket i både tekstur og nyanse.



[SLIDER2 START]
[ARTNR='SA000234']
[ARTNR='13076711r']
[ARTNR='14954910']
[ARTNR='15778110']
[SLIDER2 STOPP]
Deretter en kombinasjon med en varmere flanellblazer som vi her har valgt i en nedtonet farge og kombinerer denne med et slips som fargemessig harmonerer med blazeren. Slipsets grunnfarge knytes godt an til blazerens dypere brunfarge. Slipsets mønster passer også godt til blazerens fargenyanse samtidig som det bryter mot det enkle, hvite lommetørkleet i en tynnere lin-kvalitet.



[SLIDER2 START]
[ARTNR='16341811r']
[ARTNR='16416211r']
[ARTNR='16600411']
[ARTNR='14967010']
[ARTNR='14957510']
[SLIDER2 STOPP]
Til slutt; et hvitt lommetørkle med en hvit skjorte vil alltid fungere sammen. Det er en klassisk og en kombinasjon som er enkel å bruke. Den oppleves som ganske formell, og er derfor det perfekte valget ved høytider som for eksempel bryllup, konfirmasjon eller barnedåp. Et lommetørkle av lin eller et lommetørkle med en diskré farget bord i ytterkanten vil gjøre kombinasjonen mindre formell, mens et helhvitt bomullslommetørkle gir et mer formelt antrekk.



[SLIDER2 START]
[ARTNR='16342211r']
[ARTNR='12290811r']
[ARTNR='16600411r']
[ARTNR='13083910']
[ARTNR='14957510']
[SLIDER2 STOPP]
Disse grunntankene kan varieres på uendelig mange måter. Antrekket kan også gjøres mer eller mindre formelt ved måten man bretter lommetørkleet. Det finnes ikke noe rett eller feil. Dersom man følger de råd vi har beskrevet ovenfor, er du allerede på god vei til å kombinere slips med lommetørkle. Lykke til med dette, kontakt oss gjerne dersom du har ytterligere spørsmål.
Er slipset dødt!? Lenge leve slipset
Slipsets være eller ikke være på 2000-tallet er et veldig omdiskutert spørsmål. Selve produktet ligger meg varmt om hjertet og jeg tenkte å ta et dypdykk i dette omstridte spørsmålet som tilbehør eller plagg.
Som vanlig begynner jeg med et tilbakeblikk. For å forstå slipset som tilbhør slik vi bruker det i dag, kan det være interessant å fortelle om opprinnelsen, hvis det nå er mulig. La oss gjøre et forsøk. Menn har brukt forskjellige varianter av små tørklær og skjerf knytt nøye rundt halsen veldig lenge. Et av de første dokumenterte bevisene antas å være på Trajansøylen i Roma som er så gammel som fra 113 e. Kr. og der man kan se et type mindre skjerf som er knytt rundt halsen.

Så spoler vi frem tiden til tidlig på 1600-tallet og trettiårs krigen (1618-1648). Kroatiske soldater i datidens Habsburg monarki hadde skjerf stramt knytt rundt halsen. Dette fanget franskmennenes interesse under 1600-tallet og tiden fremover, og det var høyeste mote for fremfor alt kongen og adelen. Tilbehøret fikk navnet cravate, cravat på norsk. Dette navnet oppstod etter franskmennenes oversettelse av kroater, croates, som var de som inspirerte til dette.

Slipset fikk et ganske bredt bruksområde under 1700-tallet og ble brukt av både militæret og som stilmarkering i de finere salongene. Det utviklet seg til å bli stadig mer detaljert og elegant når det ble brukt kun for stilens skyld.

På 1800-tallet og under den industrielle revolusjonen i Storbritannia ble skjerfet litt enklere og mer avslappet igjen, og det ble et produkt som stadig flere brukte. Omtrent samtidig ble en hybrid utviklet i USA som ble kalt bandana der man ofte trekker sammen begge endene rundt halsen ved hjelp av en løkke eller en ring av noe slag.

Nøyaktig når et knytt silkeslips første gang ble brukt slik som vi kjenner det i dag er litt usikkert. Mange hevder at det sannsynligvis tok sin form i England på slutten av 1800-tallet. Den lille byen Macclesfield var og er fremdeles blant de fremste stedene i verden der man vever silketwill. Dette skjedde tidlig fordi det var det stedet der råsilken som ble sendt med skip fra India og Kina ble tatt vare på. Slike silkestoff ble tidlig brukt for å lage slips til både universiteter og regimenter og ble vevd i farger og mønstre som signaliserte tilhørighet.

Det tok litt tid før slipset fikk nøyaktig samme utseende og funksjonalitet som det har i dag. Det var fremfor alt to innovasjoner som førte frem til dette. Den første står amerikanske Jesse Langsdorf for. Han var den som kom på ideen om å kutte stoffet i 45 graders vinkel og sy sammen slipset basert på et mønster i tre deler. Dette revolusjonerte slipsets egenskaper fordi det holdt formen bedre og slipset fikk mye lengre levetid.

Den neste innovasjonen sies å komme fra irske Atkinson som utviklet metoden for den typen søm og tråd som går vertikalt som lukker og føyer ytterstoffet sammen med fôret på slipset.

Fra dette og frem til i dag så har slipsets konstruksjon og utseende holdt seg konstant. Deretter har trender variert sterkt med motens sykluser alt fra hvordan man foretrekker lengden og knutens utseende til bredde og mønster. Fra ytterpunktene på tidlig 60-tallet og til slutten av 70-tallet. I det første tilfellet var ensfargede mørke veldig smale slips moderne, for deretter å gå over til det helt motsatte, dvs. en betydelig bredde på 10-11 cm og gjerne i et noe vågalt mønster.

Selv slipsknutens utseende og variasjon er stor. For meg er det kun to alternativer der det ene egentlig er å foretrekke, nemlig knuten four-in-hand. Denne klassiske knuten er tidløs og klassisk med en moderat vidde og med en perfekt liten folder, kalt dimple, som er svært elegant. Den sies å være oppkalt etter en gentlemanklubb i London med samme navn.  Noen mener også at navnet kan ha kommet fra et drosjefirma med samme navn, også det i London.

Det andre virkelige alternativet, som jeg personlig ikke liker, er den symmetriske og overdimensjonerte Windsorknuten. Den er oppkalt etter en av de største stilikonene noensinne, Edward VII, Prinsen av Wales eller Hertugen av Windsor.  Noe paradoksalt fordi han sannsynligvis ikke brukte denne knuten hvis man skal tro historikerne. I hans tilfelle var det mer snakk om en four-in-hand selv om hans slipsprodusent, Hawkes & Curtis, brukte rikelig med fôr som resulterte i en relativt stor knute som ligner på det vi kaller en Windsorknute i dag.

I de siste ti årene har slipset avtatt som en del av menns arbeidstøy i stort omfang. Den betydelige nedgangen var hovedsakelig på 90-tallet da teknikk- og IT-firmaer hadde fremgang og stilen der var veldig avslappet. Noen selskaper innførte til og med slipsforbud som en strategi og PR-spørsmål. Man kan tenke seg at grunnen til dette var en slags markering av et produkt som ble ansett som noe utdatert og gammeldags. Noen brukte en type halv-variant og innførte casual Friday på amerikansk stil. Det kan virke litt merkelig å gjøre dette som en moderne markering da selve bakgrunnen for casual Friday var at mange av firmaets høye sjefer og direktører valgte å kle seg avslappet på fredager fordi de etter arbeidsdagen dro direkte til landstedene sine og på fritidsaktiviteter. I min verden er dette noe som relativt få og veldig priviligerte er forunt, og er på ingen måte moderne.

Som den slipstalsmann jeg er, selv om jeg har oddsene mot meg, er allikevel at slipset går en lys fremtid i møte. Hvordan i all verden tenker vi da?

Jeg tror også at stilen på mange arbeidsplasser fortsatt vil være mer avslappet enn den historisk har vært. Dress og silkeslips vil nok også minske som arbeidsuniform. For meg finns det så mange andre alternativer og måter å bruke et slips på enn som en formell markering med dress. En stor del av årsaken, og som bidragsyter til slipsets popularitet fremfor alt blant unge menn i dag er Michael Hill, kreativ sjef og deleier av Drake´s London. Dette selskapet står ikke bare for noen av de beste og mest vellagde slipsene som finnes i dag. De har også vært i forkant av utviklingen av slipset og måten det brukes på og kan kombineres. Michael er et kreativt geni som legger stor vekt på materialer og design. Han lanserer stadig nye kombinasjoner av farger, mønstre og materialer og setter de sammen på en måte som gjør det interessant for unge moderne menn. De har også stilige, trykte silkeslips, men det er fremfor alt den ledige stilen som skiller seg ut. Det finnes råsilke, kalt shantung, ullblandinger, lin og bomull som mikses og matches. Ofte er de ikke fôret nederst, men har istedenfor en uforet ende med håndrullede kanter som forsterker det ledige inntrykket. På Drake´s manerer kan man utmerket bruke et heklet slips med blazer, jeans og boots, et grenadineslips med cardigan osv. Du trenger ikke å bruke hvit skjorte med cutawaykrage, en åpen buttondown i vasket denim fungerer også fint med slips.

Vårt behov for å uttrykke individualitet bestemmer stilen og det er vårt eget ønske om å eksperimentere som setter våre grenser. Jeg kommer garantert til å bruke slips i årene som kommer, på hvilken måte og i hvilken form vil sikkert både endres og utvikles. Men en ting er sikkert, det er knuten med en four-in-hand.

Slipset er dødt, lenge leve slipset!

Tekst: Olof Nithenius
Foto: Evelina Svantesson
Vil du fortsette der du var?
Nei, jeg vil starte på nytt
Ja, jeg vil fortsette

Kunderådgivning

Tilbake

Kontakt oss

Telefon

800 31200
Hverdager mellom 08.00-17.00.

Mail

[email protected]
Hverdager besvarer vi ditt mail i løpet av 24 timer.

Vanlige spørsmål

Svar på de mest vanlige spørsmålene finner du her.
4.80/5 5063 Omtaler

Meget bra!!

Petter B

2024-03-28

Kjøper

2024-03-18

Rask levering, godt utvalg

Synne B

2024-03-21

Kjøper

2024-03-11

rask levering, anbefaler

Andrei T

2024-03-21

Kjøper

2024-03-12

Alltid fornøyd! 

Samraj S

2024-03-20

Kjøper

2024-03-10

Den ene skoen hadde en flik inne i skoen som har gitt meg gnagsår, eller alt topp.

Lars V

2024-03-18

Kjøper

2024-03-07

Rask levering. Svært fornøyd

Marcus A

2024-03-13

Kjøper

2024-03-03

Veldig fornøyd med levering og nye skoene. 

Méisam A

2024-03-11

Kjøper

2024-02-29

Fornøyd med kjøpet👍

Anette H

2024-03-11

Kjøper

2024-02-29

Supert utvalg av fine klær og god service

Line H

2024-03-11

Kjøper

2024-02-28

Great product and fast delivery. Thank you, Care of Carl!

Fredrik J

2024-03-06

Kjøper

2024-02-25

Fint skjerf. Rask service og levering , fornøyd :)

Merete D

2024-03-06

Kjøper

2024-02-24

Rask levering 😊

Youssef M

2024-02-29

Kjøper

2024-02-20

Bestilte en Gran sasso Alcantara jakke. Kjøpte også en liten suprise. Men fikk ikke noe ekstra, så det var jo kjipt. Ellers var jakken candy. 

Vetle K

2024-02-28

Kjøper

2024-02-14

Veldig god service, og rask levering.

Marianne E

2024-02-26

Kjøper

2024-02-15

Alltid fornøyd 

Abdelaziz M

2024-02-26

Kjøper

2024-02-16

Meget fornøyd. Vakkert slips. 

finn m

2024-02-26

Kjøper

2024-02-14

Enkelt, kjapt og gode priser. Jeg liker min nye Seiko.

Tore B

2024-02-21

Kjøper

2024-02-10

Anbefaler 👍

dragan j

2024-02-21

Kjøper

2024-02-09

Helt prefekt

Muhamet K

2024-02-19

Kjøper

2024-02-08

Veldig bra og smidig 

Pål C

2024-02-15

Kjøper

2024-02-05

Gode tøfler

Per R

2024-02-14

Kjøper

2024-02-04

Rask levering i miljøvennlig konvolutt og flott produkt :)

Mona G

2024-02-13

Kjøper

2024-01-29

10/10 , en kjempe bra side å bestille klær over nett på👍

Addil A

2024-02-12

Kjøper

2024-02-01

Alltid veldig rask levering og gode produktee

Nille A

2024-02-07

Kjøper

2024-01-28

Rask levering og god service.

Lars N

2024-02-05

Kjøper

2024-01-25

Tipp topp, god informasjon om produktet og kjøps-og leveringsprosessen var rsmidig

Georg K

2024-02-05

Kjøper

2024-01-24

raskt og enkelt

Tom H

2024-02-02

Kjøper

2024-01-22

All perfect, thanks for the excellent service.

Damir Z

2024-02-02

Kjøper

2024-01-22

Rask levering. Bra utvalg.

Andreas W

2024-02-01

Kjøper

2024-01-22

Choose your delivery country
  • SE
  • SE
  • DK
  • NO
  • FI
  • DE
  • AT
  • IE
  • NL
  • FR
  • CH
  • ES
{ "SE": { "content": "Välkommen till vår svenska butik. ", "usp_list": [ "Fri frakt över 399 kr", "Fri retur", "1-3 dagars leverans" ], "image": "https://www.careofcarl.com/dokument/bibliotek/Image/Bilder/Hemsida/Footer/country_select_SV.png", "cta": "Välj ditt leveransland", "button_text": "Byt land" }, "IE": { "content": "Welcome to our English store! Here's some specific information for international customers.", "usp_list": [ "Free Delivery From €30", "Free returns", "No customs duties" ], "image": "https://www.careofcarl.com/dokument/bibliotek/Image/Bilder/Hemsida/Footer/country_select_EU.png", "cta": "Choose your delivery country", "button_text": "Change country" }, "DK": { "content": "Velkommen til vores danske butik! Her er nogle specifikke oplysninger for Danmark.", "usp_list": [ "Fri fragt over 299;-", "Fri retur", "1-3 dages levering" ], "image": "https://www.careofcarl.com/dokument/bibliotek/Image/Bilder/Hemsida/Footer/country_select_DK.png", "cta": "Vælg dit leveringsland", "button_text": "Skift land" }, "FI": { "content": "Tervetuloa suomalaiseen kauppaamme! Tässä on tiettyjä tietoja Suomelle.", "usp_list": [ "Ilmainen toimitus yli 30€ tilauksille", "Maksuton palautus", "Toimitusaika 2-5 pv" ], "image": "https://www.careofcarl.com/dokument/bibliotek/Image/Bilder/Hemsida/Footer/country_select_FI.png", "cta": "Valitse toimitusmaasi", "button_text": "Vaihda maata" }, "NL": { "content": "Welkom in onze Nederlandse winkel! Hier is wat specifieke informatie voor Nederland.", "usp_list": [ "Gratis bezorging vanaf €30", "Gratis retour", "Geen inklaringskosten" ], "image": "https://www.careofcarl.com/dokument/bibliotek/Image/Bilder/Hemsida/Footer/country_select_EU.png", "cta": "Kies uw bezorgland", "button_text": "Verander van land" }, "DE": { "content": "Willkommen in unserem deutschen Shop! Hier sind einige spezifische Informationen für Deutschland.", "usp_list": [ "Standardversand frei ab 30 Euro Bestellwert", "Kostenlose Rücksendung", "Keine Zollgebühren" ], "image": "https://www.careofcarl.com/dokument/bibliotek/Image/Bilder/Hemsida/Footer/country_select_DE.png", "cta": "Wählen Sie Ihr Lieferland", "button_text": "Land ändern" }, "AT": { "content": "Willkommen in unserem österreichischen Shop! Hier sind einige spezifische Informationen für Österreich.", "usp_list": [ "Standardversand frei ab 30 Euro Bestellwert", "Kostenlose Rücksendung", "Keine Zollgebühren" ], "image": "https://www.careofcarl.com/dokument/bibliotek/Image/Bilder/Hemsida/Footer/country_select_AT.png", "cta": "Wählen Sie Ihr Lieferland", "button_text": "Land ändern" }, "ES": { "content": "¡Bienvenido a nuestra tienda española! Aquí tienes información específica para España.", "usp_list": [ "Envío gratuito a partir de 30 €", "Devoluciones gratuitas", "Sin derechos de aduana" ], "image": "https://www.careofcarl.com/dokument/bibliotek/Image/Bilder/Hemsida/Footer/country_select_EU.png", "cta": "Elija su país de entrega", "button_text": "Cambiar país" }, "FR": { "content": "Bienvenue dans notre boutique française! Voici des informations spécifiques pour la France.", "usp_list": [ "Livraison gratuite à partir de 30 €", "Retours gratuits", "Pas de frais de douane" ], "image": "https://www.careofcarl.com/dokument/bibliotek/Image/Bilder/Hemsida/Footer/country_select_EU.png", "cta": "Choisissez votre pays de livraison", "button_text": "Changer de pays" }, "IT": { "content": "Benvenuti nel nostro negozio italiano! Ecco alcune informazioni specifiche per l'Italia.", "usp_list": [ "Spedizione gratuita oltre 399 kr", "Reso gratuito", "Nessun dazio doganale" ], "image": "https://www.careofcarl.com/dokument/bibliotek/Image/Bilder/Hemsida/Footer/country_select_EU.png", "cta": "Scegli il tuo paese di consegna", "button_text": "Cambia paese" }, "NO": { "content": "Velkommen til vår norske butikk! Her er litt spesifikk informasjon for Norge.", "usp_list": [ "Fri frakt over 399,-", "Fri retur", "1-4 dagers levering" ], "image": "https://www.careofcarl.com/dokument/bibliotek/Image/Bilder/Hemsida/Footer/country_select_NO.png", "cta": "Velg ditt leveringsland", "button_text": "Bytt land" } }