Avdelinger
Inspirasjon
Utvalgte varemerker
Varemerker
kampanjer
Kunderådgivning
Informasjon

Skopleieguiden - Slik tar du hånd om skoene dine

Vi prater ofte om sko av god kvalitet og ser på oss selv som store talsmenn for kvalitet og lang levetid på Care of Carl og i Carl Magazine. Noe som går hånd i hånd med akkurat dette er nettopp skopleie.

Med rett pleie kan du forlenge livslengden til dine sko betydelig og holde de helt nye veldig lenge. For at du få så god nytte av skoene dine som mulig og for at de skal holde så lenge som mulig følger her noen generelle pleietips og en guide om hvordan du langsiktig tar hånd om skoene dine. En guide som vi har tatt fram i samarbeid skomakeren Jörgen Stålborn fra Hojs i Borås, Sverige som flere ganger har blitt svensk mester i reparasjon av sko. 

Skomakeren gransker et par brogues fra Loake 1880
Skomaker Jörgen Stålborn fra Hojs Skomakeri i Borås, gransker et par brogues fra Loake 1880.


GENERELLE TIPS

  • Bruk dine nye sko forsiktig i begynnelsen. Gå med de et par timer så de rekker å forme seg etter dine føtter og la de så hvile.

  • Unngå å bruke dine sko to dager på rad. En dag på, to dager av er en bra grunnregel. Vi mennesker svetter flere centiliter per dag og skoene trenger tid på å tørke helt. Bruk skoblokk. Dette hjelper å holde på skoens form og absorberer fukten. Helst skal de være av sedertre. Unngå blokk i plast, da de isolerer fukten og gjør mer skade enn nytte.

  • Bruk et skojern når du tar på deg skoen. Hvis du prøver å trykke ned foten eller tvinger den ned med fingrene er det fort gjort at skoens bakdel ødelegges.

  • Pass på at skosnørene ikke er stramme når du tar av og på skoen. På denne måten minsker du slitasjen på skoene og forlenger livslengden.

  • Dersom dine sko skulle bli veldig bløte, unngå å tørke de i direkte varme da skinnet lett kan sprekke. Fyll de heller med papir slik at det meste av fukten blir sugd opp, og la de så tørke i romtemperatur. Bruk så skoblokk slik at de beholder sin form.

  • Vær forsiktig med å gå lange strekninger med en sko som har skinnsåle på bløtt underlag. Skinnet slites mye raskere i bløtt underlag sammenlignet med tørt.

  • Til slutt, rengjør, smør inn og impregner dine sko med jevne mellomrom, så kommer de til å holde betydelig lengre og få en vakker patina. Tenk på at et par nye sko bare har en grunnimpregnering og derfor bør impregneres før de brukes første gangen. Glem ikke å pleie din skinnsåle, hvis skoen har det. .FØR DU BEGYNNER
Det meste med skopleie handler om å gjøre ting i rett rekkefølge og å ha tålmodighet. Å bruke god tid og vente på at produktene skal få virke, er blant det aller viktigste å tenke på når du pleier dine sko. I verste fall kan en jobb som er gjort for raskt lede til rare farger i skinnet og at de eldes raskere. Bruk derfor god tid og følg instruksene nedenfor så godt som du kan.

Som en første pekepinn så trenger skoene pleie etter omtrent hvert tiende bruk. Så avhengig av hvor ofte du bruker de kan de trenge en liten fiks etter en eller kanskje tre måneder, eller kanskje til og med enda sjeldnere. Dette avhenger selvfølgelig av hvor stor skosamlingen din er og dine muligheter for å bytte mellom forskjellige par sko.

Brogues med skoblokk
Før du starter jobben med å ta hånd om skoene dine er det alltid bra å sette inn i skoblokk i skoene

Uansett hvilken type av materiale din sko er laget av, bør du innen du starter pleien av de sette inn ett par skoblokker. Skoblokkene presser ut foldene der det ellers skulle vært vanskelig å bruke produkter til pleie av skoene og dette gir mer støtte til skoene mens du pleier de. Ta også ut snøringen da de ellers lett kan komme i veien. Etter du har gjort dette så må du børste bort støv og annen skitt fra skoene. Dette gjør du blant annet for å få bort skitt som kan ripe skinnet samt at støv lett tetter igjen porene i skinnet, noe som også forhindrer at produktene du skal bruke ikke har like bra effekt.

UTSTYR
Det du trenger for å ta hånd om dine sko kan variere etter hva slags sko du har hjemme i garderoben. Under hvert enkelt avsnitt kommer du til å finne anvisninger for hva som er nødvendig for respektive steg.

Noe som er viktig ved skopleie er fremfor alt børster. Det er viktig at man unngår å bruke samme børste til flere produkter. Dette gjelder fremst for påstrykningsbørster hvor du mest sannsynlig kommer til å trenge en for hver skokrem og vokskrem du har. Dette er fordi du ikke skal blande ulike farger eller at ulike produkter ikke skal slå ut hverandres effekt når du blander de på børsten. Pussebørster er det ikke like nøye med, der kan det rekke med en for lysebrunt, en for mørkebrunt samt en for svart. Samme sak gjelder med mokkabørster, her trenger du noen ulike for mørke samt lyse farger.

Generelt kan det også være bra å ha en klut eller et håndkle du kan dekke dine klær med når du skal pleie dine sko, da det alltid vil være en risiko at det kan bli søl.


PLEIE AV SKINN

Begynn alltid før du setter i gang med å pusse dine sko, med å sette i et par skoblokker og børste vekk gammelt skitt og støv. Nå kan selve pleien starte. Som et utgangspunkt trenger skoene å pusses omtrent hvert tiende bruk for å holde seg freshe. Utover det så kan det være bra å rengjøre skinnet med en skinnrengjører, slik som Saphir Renovateurved hver fjerde til femte pussing.

SKINNRENGJØRING
Utrstyr
-Rengjøringskrem
-Påstrykningsbørste
-Pusseklut

Slik gjør du

Rengjøringen tar bort gammel og overflødig krem fra skoen. Som en pekepinne kan det være bra å ved hver fjerde til femte pussing av skoen gjør du en rengjøring av skoen, dette for at skoene etter en tid får et såpass tykt lag av skokrem på seg at en ny krem ikke kan trenge inn i skinnet og pleie det.

Bruk en påstrykningsbørste for å tilføre et ytterst tynt lager rengjøring på skoen. Ha som utgangspunkt at den totale mengden du bruker til et par sko tilsvarer en enkroning. Når du stryker på rengjøringen kommer skoene sannsynligvis til å bli litt mørkere, dette er dog ingenting å bli bekymret for da det er helt naturlig. La rengjøringen virke i omtrent fem minutter før du med en lett hånd tørker den av med en klut. Du kommer snart til å merke at kluten blir skitten på grunn av all overflødig skokrem. For å forsikre deg om at du har fått bort all overflødig krem fra skoen kan du kjenne med din underarm på skoen, er den tørr så har du fått bort alt og kan gå videre til neste trinn.

Påstrykningsbørste med passe mengde skinnrengjøring på
Begynn med å ta veldig lite av kremen. Du behøver ikke mye på børsten.

Påstrykning av skinnrengjøring på en skinnsko
Legg på og stryk ut kremen på skoen.

Tørker av gammel krem og annet fra skoen med skinnrengjøring
Når du tørker av skoen kommer du til å oppdage at overflødig krem følger med på kluten.

Skomakare visare att man ska vara noga i svåra hörn
Vær nøye med å rengjøre alle kanter på skoene som f.eks. broguemønster og ved sålen.

PLEIE AV SKINNET
Utstyr
-Skokrem
-Påstrykningsbørste
-Pussebørste (gjerne av hestehår)

Slik gjør du

For å gi dine sko den aller beste pleie anbefaler vi at du behandler dem med pleiende skokrem etter ca hver tiende bruk. Til dette foreslår vi at du benytter produktet Creme Pommadier 1925 fra Saphir, et produkt som både impregnerer skoene og gir disse ny glans.

Begynn med å tilføre ytterst små prikker av kremen på skoene, med en påstrykningsbørste. Den totale mengden krem du bruker til et par sko bør ikke overstige størrelsen av en krone. Husk at det er relativt mye fargepigmenter i produktet Creme Pommadier 1925, så for å ikke miste skoens opprinnelige farge bør du ikke bruke for mye av produktet. Som en generell regel for all skopleie så er det alltid bedre å bruke for lite, enn for mye.

Det finnes også skokremer uten pigmenter, disse bør man være forsiktig med da de ved hyppig bruk kan gi skoen en usjarmerende grå hinne.

Etter at du har fordelt kremen på skoen kan du begynne å stryke den ut med din påstrykningsbørste, slik at den fordeles jevnt. Unngå å stryke på kremen i sirkler, stryk den heller på i rullende åttetall, da det er mest skånsom for skinnet. La deretter kremen virke et par minutter, rundt fem minutter kan være passe. Begynn deretter med lett hånd å børste skoene med en børste. Etter en stund når skoen begynner å bli litt blankere kan du øke trykket for å gi skoen litt ekstra glans. Unngå å børste skoen to ganger på rad på samme sted, om du gjør dette for hardt kan det lede til friksjonsskader og bli mørke flekker på skoen.

For å avgjøre om behandlingen er klar eller ikke kan du kjenne på børsten, om den er tørr så skopleien nok ferdig. Dette forutsetter selvfølgelig at du har brukt rikelig med skokrem. Hvis du vil at skoene skal få enda mer glans kan du behandle de med en vokskrem, noe vi skriver om i neste steg.

Skopleiebørste med passe dosering av Saphir Creme Pommadier 1925
Normalt skal du ikke behøve mye skokrem for å få til et fint og pleiende resultat. Start veldig forsiktig.

Skinnsko med med Saphir Creme Pommadier 1925 lagt på skoen
Legg på små flekker skokrem på skoen for å få passe mengde, stryk dererett ut kremen.

Skokrem som går inn i skinnsko
Skoene blir noe matte når du har strøket på skokremen, la dem stå noen minutter.

Skomaker som børster sko behandlet med Saphir Creme Pommadier 1925
For å få fram glansen børster du skoene med en pussebørste.

Sko behandlet med Saphir Creme Pommadier 1925
Resultatet etter behandling med Saphir Creme Pommadier 1925.

GI SKOEN LITT EKSTRA GLANS
Utstyr
-Vokskrem
-Påstrykningsbørste
-Pussebørste (gjerne av geitehår)

Slik gjør du
For å få til den lille ekstra glansen på skoene anbefaler vi at du etter du har pleiet de med en skokrem, pusser de med en vokskrem, for eksempel Pate De Luxe fra Saphir. Produktet er først og fremst til for å gi skoen ekstra glans og tilfører derfor ikke skoen mye ekstra næring, denne oppgaven løses bedre av en skokrem slik som Creme Pommadier 1925 fra Saphir.

Begynn med å stryke på et tynt lager av voks over hele skoen. Når skoen begynner å bli litt grå vet du at vokset har begynt å virke. La skoen stå i minst fem minutter, innimellom kan du helt enkelt la den stå over natten. Børst deretter skoen med lett hånd med en børste. Bruk gjerne en børste laget av geitehår, da geitehår gir den absolutt beste glansen, en strømpe av nylon eller en vanlig børste kan også brukes men gir ikke samme glans.

Du kan også bruke litt vokskrem på kantene på skoens såle for å gi dem en bedre glans.

Påstrykningsbørste med passe mende Saphir Pate de Luxe
Legg på små flekker av vokskremen for å få til en passe mengde.

Påstrykning av Saphir Pate de Luxe på sko
Stryk vokskremen forsiktig over hele skoen.

En sko med og en sko uten Saphir Pate de Luxe
På skoen til venstre er det strøket på vokskrem, skoen til høyre er fortsatt ubehandlet.

Børster skoen med Saphir pate de Luxe for glans
Puss opp glansen på skoene med en pussebørste, gjerne av geitehår for beste resultat.

Skor ferdigbehandlede med Saphir Pate de Luxe
Et par ferdigbehandlede sko i modellen Buckingham fra Loake 1880.


PLEIE AV MOKKA/NUBUCK
Det finnes de som hevder at mokka skal være vanskeligere å ta hånd om enn andre materialer, det er noe vi ikke er enige i. Mokka akkurat som nubuck er i de fleste tilfeller faktisk en av de enkleste materialene å ta hånd om. Generelt trenger de stort sett kun å behandles noen ganger i måneden med en mokkaspray. Hva man kan gjøre utover en behandling med mokkaspray er å gi skoene en dyprengjøring noen ganger i året eller enda mer sjelden, avhengig av behov.

Børstar mokkasko med en mokkabørste
Begynn alltid med å børste av skoene med en mokkabørste.

Før du begynner å pleie dine sko kan det være bra å børste av de med en mokkabørste, for å få bort gammel skitt som du ikke vil at skal bli liggende under det nye lageret med impregnering. En slik børste kan ha være laget av stål eller rågummi, innimellom har de begge. Bli ikke urolig om det skulle oppstå forandring i fargen på skoen når du børster den, det er bare skinnets fibrer som legger seg i ulike retninger. For å komme rundt dette kan du teste deg frem til hvilken retning du vil at fibrene skal ligge.

RENGJØRING
Utstyr
-Rengjøringsmiddel
-Påstrykningsbørste
-Skål med vann
-En vaskekum

Slik gjør du
En dyprengjøring av din mokka- eller nubucksko gjør du ytterst sjelden, kanskje en gang i året eller enda mer sjelden. For å rengjøre skoen kan du bruke et produkt som f.eks. Saphirs Omni’Nettoyant, et produkt som kan brukes både til sko i mokka, nubuck og tekstil.

Begynn med å helle opp litt av rengjøringsmiddelet i en skål blandet med lunkent vann, en blanding med halvparten av hver del pleier å fungere fint. Ta en påstrykningsbørste og dypp den i blandingen og begynn å jobbe inn rengjøringen i skoen. Når du er klar lar du skoene stå et par minutter. Skyll deretter av skoene under rennende lunkent vann og børst dem rene. Før du setter skoene til tørk, forsøk å børste dem i fibrenes retning, dette gjør jobben enklere for deg senere, når de har tørket. Vær forsiktig så det ikke kommer vann inn i skoene og ha dem heller ikke for lenge under rennende vann da for mye vann normalt ikke er bra for et produkt i skinn.

Nå skal skoene tørke. Dra skoblokkene halvveis ut eller ta de helt ut. Dette gjør du slik at skoblokkene ikke skal strekke ut skoene under tiden som de bruker på å tørke. La skoene deretter stå til de har blitt tørre. Husk at du ikke må la de stå i direkte varme, da kan de tørke ut for fort og dette kan gjøre at skinnet sprekker.

Dagen etter kan skoene se litt slitte ut. Børst da av de med en mokkabørste og plei de med en pigmentert impregneringsspray. Dette kommer vi til i neste del.

Stryker på mokkarengjøring med påstrykningsbørste
Stryk på blandigen av mokkarengjøringsmiddel og vann på skoene.

Børster av mokkarengjøring under rennende vann
Etter at skoen har fått stå en liten stund så børster du bort all det skitne og rengjøringsmiddelet under rennende vann.

Våte mokkasko etter rengjøring
Pass på å ikke fukte skoene for mye, men kun bare skylle bort det skitne.

Våte mokkasko som står til tørk
La skoene deretter stå å tørke over natten.

IMPREGNERING
Utstyr
-Mokkabørste
-Impregneringsspray (enten neutral eller pigmentert)

Slik gjør du
For dette momentet kan det være lurt å stå utendørs, da det ofte kan lukte sterkt når du sprayer med impregneringssprayen.

Begynn med å børste av skoene med en mokkabørste for å fjerne gammel skitt, deretter kan du spraye de med en impregneringsspray slik som f.eks. Renovateur fra Saphir. Bruk gjerne en pigmentert impregneringsspray for å tilbakestille skoens farge, tenk bare på å heller bruke en litt lysere nyanse enn en for mørk.

Når du sprayer kan du litt forsiktig begynne med å trykke knappen halvveis ned og så pumpe for å få mindre doser med spray om gangen. La skoene deretter stå og tørke en stund, før du bruker de.

Børster av mokkasko med en mokkabørste
Før du impregnerer et par mokkasko kan det vara bra å børste dem med en mokkabørste.

Rengjorte mokkasko klare til å bli impregnert
Skoene for en annen overflate når du har børstet av disse.

Sprayer impregneringsspray på mokkasko
Spray skoene med impregneringssprayen, enten utendørs eller i et rom med god ventilasjon.

Mokkasko impregnert med pigmentert impregneringsspray
Et par ferdigbehandlede sko etter rengjøring og impregnering med pigmentert impregneringsspray.PLEIE AV TEKSTIL
Sko i tekstil er mulig å behandle på en lignende måte som et par sko i mokka. Du kan rengjøre disse med et produkt som Saphirs Omni’Nettoyant og deretter impregnere dem med impregneringssprayen Renovateur i en neutral farge. For instruksjoner om hvordan du gjør dette kan du gå avsnittet der vi skriver om mokka og nubuck her i skopleieguiden.


PLEIE AV LAKKSKO
En lakksko bør ikke impregneres da lakken i seg selv allerede er ferdigbehandlet og en ytterligere impregnering bare skulle ødelegge denne yte. Rengjør istedenfor skoene med en klut og lunket vann, puss de deretter blanke med en klut av bomull.

Ved behov kan du også behandle sålekanten med en vokskrem for å gi den litt ekstra glans.


PLEIE AV CORDOVAN
Cordovan trenger du sjelden å pleie i det hele tatt. Skinnet er allerede så mettet med fett fra produksjon at det sjelden trenger mer tilført.

Hvis skinnet skulle være noe matt så kan du gni det med rådyrben for å gi det mer glans.


PLEIE SYNTETISK SKINN
I og med at sko av syntetisk skinn ikke er laget av et levende materiale, slik som skinn, trenger de som regel ikke så mye pleie som andre sko og suger ikke til seg skokrem. Dog finnes det andre ting du kan gjøre for å gjøre de litt ekstra fine.

Begynn med å børste av inntørket skitt fra skoene, tørk deretter av de med en fuktig klut. Så kan du enten impregnere de med en impregneringsspray (se behandling av mokka) eller så kan du gi de ny glans med en vokskrem (se delen om skinn).

Husk også på at man skal være forsiktig med å pleie sko som er laget av syntetisk materiale da stoffet kan reagere på de kjemikalier som finnes i produktene som brukes til behandling.


PLEIE AV SÅLE OG HÆLER
Ta gjerne litt ekstra hånd om dine skinnsåler med en ufarget skokrem. Dette gir de en ekstra impregnering, noe de kan trenge da det er nettopp sålene du sliter ut mest når du bruker skoen.

Dersom sålene på skoene begynner å bli slitte kan det være lurt å ta med skoene til din skomaker for å få nye såler, samme sak gjelder for hælene. Dette gjør at skoene kan leve videre i mange år til.


SALTFLEKKER
Saltflekker er et stadig problem i vinterhalvåret. Den mest effektive måten for å unngå det er å være proaktiv. Når du vet at du har gått i saltblandet slafs, som kan gi flekker, prøv å tørk av skoene med en fuktig klut så fort du kommer hjem. På denne måten får du fjernet det meste av saltet som ellers skulle gått inn i skinnet. En saltflekk som har satt seg er dessverre meget vanskelig om ikke umulig å fjerne, da saltet setter seg dypt der du ikke kan få det ut, så pass på å fjerne det så fort som mulig.

Hvis du vil prøve å få bort eksisterende saltflekker kan du prøve å gni flekkene med litt sitronvann og en Scotch-brite svamp eller en annen svamp i litt grovere materiale. Dette kan i mange tilfeller gi et positivt resultat.

Tekst: Jon Carrington, Care of Carl
Foto: Evelina Svantesson, Care of Carl
Skomaker: Jörgen Stålborn, Hojs Skomakeri i Borås, Sverige

Ingen kommentarer
Bli den første til å kommentere:
Navn:
E-MAIL: (frivillig for svarsmelding)
Oppgi kode: 8tF2eP (motvirker spam)