
5 vintageinspirerte plagg for våren
Mange av de klesplaggene vi bruker i dag har på en eller annen måte ofte en historisk opprinnelse og funksjon. Til den kommende våren har vi valgt å titte litt nærmere på fem plagg som stadig er like aktuelle, plagg som kan komme til å løfte og påvirke stilen din.
Tekst: Mikael Vallin
Foto: Charlotte Håkanson
I denne kategorien av plagg handler det ofte om plagg som tidligere har blitt brukt i forskjellige yrker og profesjonelle utøvere av krevende aktiviteter der funksjon og det å prestere var veldig viktig. Dette er faktorer som bidrar til popularitet og et stort antall bruksområder. Lengre ned finner du 5 tips til klassiske plagg med sterk forankring i vintage, plagg som også er høyst aktuelle denne vårsesongen.
Modellen 501 fra det amerikanske varemerket Levi’s, er et av de første ikonene som i stor utstrekning tok jeansen fra arbeidsplassen og ut til ungdomskulturene med ambassadører som Marlon Brando og James Dean for denne stilen på 1950-tallet. Etter flere år der mange har valgt bukser med stretch, ofte så trange at man nesten har kunnet se formen på bena gjennom stoffet i buksen, anbefaler vi nå en noe løsere og videre passform. En løsere og videre passform er en mer tidløs stil, og nettopp nå også en mer og mer vanlig norm for dagens bukser...
Noe som mange ikke vet er at kragen opprinnelig var av button down-modell, dette for å holde kragen nede da man galopperte i kampen om ballen og for å ikke få kragen opp i ansiktet. I dag ser vi den typen krage først og fremst på langermede og mer skreddersydde skjorter. Den er allikevel en klassiker som er verdt å løfte fram. Bruk den gjerne med genseren innenfor linningen på et par bukser med noe høyere liv og sydde legg i front.
Jeans
Jeans har en lang og broket historie som et praktisk, men først og fremst ekstra slitesterkt arbeidstøy. Sjømenn, gullgravere og andre yrkesgrupper var i behov av plagg som var holdbare og som klarte de harde belastningene de krevende jobbene medførte. Ordet ”denim”, har sin opprinnelse i byen Nimes i Frankrike. Tidlig på 1800-tallet ble dette stoffet kalt ”serge de Nimes” (silke fra Nimes) av den tidens handelsmenn.Modellen 501 fra det amerikanske varemerket Levi’s, er et av de første ikonene som i stor utstrekning tok jeansen fra arbeidsplassen og ut til ungdomskulturene med ambassadører som Marlon Brando og James Dean for denne stilen på 1950-tallet. Etter flere år der mange har valgt bukser med stretch, ofte så trange at man nesten har kunnet se formen på bena gjennom stoffet i buksen, anbefaler vi nå en noe løsere og videre passform. En løsere og videre passform er en mer tidløs stil, og nettopp nå også en mer og mer vanlig norm for dagens bukser...
Pikégenseren
I visse land refereres den litt forvirrende til som "pikégenser", mens den i større deler av verden er en "polo shirt". Pikégenseren er opprinnelig, som det internasjonale navnet antyder, den øvre delen av drakten som benyttes av rytterne når de spiller hestepolo.Noe som mange ikke vet er at kragen opprinnelig var av button down-modell, dette for å holde kragen nede da man galopperte i kampen om ballen og for å ikke få kragen opp i ansiktet. I dag ser vi den typen krage først og fremst på langermede og mer skreddersydde skjorter. Den er allikevel en klassiker som er verdt å løfte fram. Bruk den gjerne med genseren innenfor linningen på et par bukser med noe høyere liv og sydde legg i front.
Solbrillene
Solbriller har en opprinnelse som et praktisk tilbehør. Først og fremst for yrkesgrupper som absolutt ikke fikk forstyrres eller hindres av sterkt sollys og dermed behøvde beskytte seg mot solen med et funksjonelt utstyr, men som også så fint ut på. Det sistnevnte la man selvsagt ekstra stor vekt på i Italia, der Persol fikk som oppdrag å utstyre Turins trikkeførere med beskyttelse mot både sol og støv, og ut fra dette oppstod Persol-modellen 0649. Ray Bans modell Aviator var de amerikanske stridspilotenes beskyttelse mot å bli blendet av solen på høy høyde, og opprinnelig altså bare solbriller brukt for sin funksjon. Med den genuine historie og funksjonen disse modellene har, ble de etterhvert selvsagt også i løpet av årene tatt opp av stilbevisste menn. Disse modellene er like aktuelle i dag som de var da de først ble lansert.Chinos, armébukse med stil
Opprinnelsen av chinos slik vi kjenner buksemodellen i dag, finner vi på midten av 1800-tallet og Englands okkupasjon av India. Engelske soldater bar flaggrøde uniformer i grovt ullstoff, noe som var ekstremt varmt, men også gjorde soldatene til tydelige skyteskiver for de lokale snikskytterne. Uniformer av tynnere bomullsstoff ble tatt fra og disse ble farget med den lokale mazaripalmen og fargen fikk navnet ”khaki”, som betyr støv på Hindu. Denne modellen har en linning med inspirasjon fra buksene spesialstyrkene ”Gurkhas” bar, og er å finne blant menn med høy stilbevissthet. Buksen passer perfekt å kombinere med pikégenseren vi nevner i avsnittet ovenfor.Bomberjakken
Bomberjakken fant tidlig veien inn i stilverdenen via ungdommens subkulturer. Den opprinnelige utgaven var foret med et fór i sterk oransje farge. Årsaken til dette var at piloter, som måtte forlate et havarert fly, skulle vrenge jakken for at de på den måten lettere skulle kunne ses og reddes av redningspersonal. Jakken har i flere perioder blitt assosiert med subkulturen skinheads, en subkultur det dessverre finnes mange misforståelser omkring. Opprinnelig, og under lang tid, var skinheads en subkultur med stort fokus på både stil og musikk. Musikken var påvirket av Karibisk reggae, Ska, og soulmusikk. Klær og sko som brogueskor, store arbeiderstøvler, gingham-rutete skjorter og bomberjakker var tydelige epiteter. Opprinnelig var skinheadkulturen basert på disse elementene, ikke på hverken politikk eller rase. I senere tid er skinheads feilaktig blitt brukt om andre grupper som ikke har noe som helst å gjøre med de opprinnelige skinheads og deres kultur. I dag finner vi bomberjakken i et stort antall forskjellige varianter som skiller seg en fra den opprinnelige jakken, men som fortsatt bygger på samme opprinnelige modell.Vil du fortsette der du var?
Kunderådgivning
Vanlige spørsmål
Svar på de mest vanlige spørsmålene finner du her.
Hverdager besvarer vi ditt mail i løpet av 24 timer.
Personlig stilrådgivning
Vi tilbyr pr i dag personlig stilrådgivning både via digitale og fysiske kundemøter ved vårt hovedkontor i Borås, Sverige.
Dersom du er interessert og vil bestille en tid med vår personal shopper, send en e-post til [email protected], hvor du også spesifiserer om du ønsker et digitalt eller fysisk møte. Vi hører av oss igjen med flere detaljer og forslag på tider.
Våre stilrådgivere ser frem til å hjelpe deg med å oppdatere garderoben din og investere i kvalitetsklær som holder over tid!
Logg inn
Choose your delivery country