✓ FRI FRAKT  ✓ 1-4 DAGERS LEVERING
Kleskoder

Kleskoder

Velg kleskode:
Jakke og bukse  •  Dress  •  Mørk dress
Smoking  •  Kjole og hvitt

 

Hver situasjon i livet krever sitt antrekk. For å gjøre det enklere ved formelle arrangement finnes det flere forskjellige kleskoder som gir et hint om hva man ønsker antrekket skal være. Disse kodene er skapt for å gjøre det enklere for gjestene når de gjør sine valg av klær, samtidig som de også er til for at man som vert unngår at en gjest kjenner seg ubekvem dersom han eller hun har et antrekk som avviker fra de andre gjestenes. Selvsagt behøver man ikke slavisk følge disse retningslinjene, men man får heller ikke spore helt ut i sitt valg av antrekk. Dersom man ikke respekterer vertens innbydelse kan man oppleves som uhøflig. Nedenfor presenterer vi de vanligste kleskodene og hvordan du anpasser deg til disse og også ved hvilke anledninger de benyttes. 

 

Jakke og Bukse


Jakke og bukse

Jakke og bukse

Formalitetsgrad: Lavest 

Engelsk betegnelse: Smart Casual

 

Innebærer:

Mørk dressjakke med valgfri bukse, som f.eks chinos eller flanellsbukser.


Matches med:

Her finnes det store muligheter for å ta ut svingene når det gjelder farge og mønster sammenlignet med øvrige kleskoder. Skjorten kan være alt fra lyseblå til burgunder. Skoene kan være formelle som f.eks. et par oxford i lær eller mokka eller mer uformelle sko som loafers og munkesko. Slips kreves ikke, men kan bæres dersom festen er litt finere.

 

Brukes:

Kleskoden jakke og bukse er et veldig uformelt alternativ i forhold til andre kleskoder og brukes ofte som erstatning for kleskoden dress ved anledninger der verten ønsker å ha et litt mer uformelt nivå på sitt arrangement. Se opp så du ikke blander sammen dress og bukse og jakke da man med en moderne tolkning lett kan misforstå dress som jakke og bukse.
Kleskod dress
Dress

Dress

Formalitetsgrad: Lav

Engelsk betegnelse: Business casual

Innebærer:

Lys eller mørk dress avhengig av sammenhengen. I prinsipp er dette samme sak som kleskoden mørk dress bortsett fra at her finnes det større muligheter for å ta ut svingene når det gjelder valg av farge.

 

Matches med:

Her kan du stort sett velge hvilken farge og mønster du vil ha på skjorten, men det sikreste alternativet er en lysere skjorte dersom du er usikker på om du holder deg innenfor kleskodens rammer. Hvit skjorte er alltid det mest formelle alternativet. Skoene kan være i både skinn og mokka i modeller som munkesko, derbys, loafers eller mer formelle oxfords. Farger på skoene som svart og brunt er alltid godkjent. Når det kommer til sokker så er det sikreste alternativet å matche dem i toner med dine bukser.

 

Brukes:

Ved litt mer uformelle anledninger, som konfirmasjon, forretningslunsj, teater eller konsertbesøk. Tradisjonelt skriver man også kleskoden Dress på innbydelser til bryllup, men mener egentlig mørk dress. PÅ samme måte kan man i dag skrive dress, men mener egentlig jakke og bukse. For å unngå den ubehagelige situasjonen når du innser at nettopp du er den mannen som har feil antrekk på festen anbefaler vi at du alltid sjekker med vertskapet dersom du er usikker på hva som gjelder.
Mørk dress
Mørk Dress

Mørk dress

Formalitetsgrad: Medium

Engelsk betegnelse: Dark Suit, Business Suit, Formal

 

Innebærer:

En mørk dress i blått eller grått alternativt en svart dress. Det går også bra å ha en mørk dress som har et mer diskret mønster, som f.eks. en mørkeblå dress med svake krittstriper, men dette minsker litt på formaliteten på dressen.

 

Matches med:

Hvit skjorte og et ensfarget eller diskret mønstret slips. Du kan med fordel også bære mansjettknapper. På føttene er det glatte oxfords i brunt eller svart som gjelder. Dersom man vil være strikt og følge klassisk etikette så får man ikke ha brune sko etter klokken 18.00, men dette er noe vi pr i dag ikke synes man skal ta alt for alvorlig og selv velge avhengig av hvilken type selskap man skal på. Dersom du føler for det kan du til og med ha på deg et par loafers eller munkesko. Skulle det derimot oppstå usikkerhet rundt hva som gjelder så anbefaler vi alltid et par svarte oxfords som det det mest gangbare og formelle alternativet. Små detaljer som sokker gjør også forskjell, sokker kan med fordel være i samme farge som din dress.

 

Brukes:

Til finere mottagelser, formelle middager, borgerlig vigsel, jubileumsmiddager, dåp og begravelser.
Kleskod smoking
Smoking

Smoking

Formalitetsgrad: Høy

Engelsk betegnelse: Black Tie, Tuxedo, Dinner Jacket

 

Innebærer:

Svart eller midnattsblå smoking, hvit smokingskjorte, magebelte eller vest, svart sløyfe og lakksko. Til en dobbelkneppet smokingjakke brukes hverken magebelte eller vest.

 

Matches med:

Desto høyere opp i graden av formalitet, desto mindre er valgfriheten man får når det kommer til matching. Dersom man ikke er alt for konservativ kan man allikevel veksle farge på magebelte eller sløyfe og bytte ut lakk-skoene mot et par lakkpumps med rosett eller et par svarte oxfords. 

 

Brukes:

Smokingen brukes som oftest på kveldstid. Den forbindes oftest med nyttårsaften og andre festligheter som cocktailparty, gallamiddager og bryllup. 


 

 Frack
Kjole og Hvitt
 

Kjole og hvitt

Formalitetsgrad: Høyeste

Engelsk betegnelse: White Tie, Tailcoat, Full Dress

 

Innebærer:

Kjole og hvitt, galla, livkjole, snippkjole eller bunad. Militær personell (også pensjonerte) kan bære gallauniform. Dersom innbydelsen sier Kjole og hvitt så betyr det at jakken skal være svart med matchende bukser og skjorte med knekksnipp, løse knapper med matchende mansjettknapper, vest og sløyfe i hvitt bomullsstoff, samt svarte lakksko. 

 

Matches med:

Her finnes veldig få muligheter til variasjon, men det finnes muligheter for å legge til et par ting. Dersom du har medaljer eller bevis på tjenestegjøring kan du bære disse til antrekket. Til Kjole og hvitt kan du også legge til et par hvite hansker og, dersom du skal være utendørs, en høy svart hatt, hvitt silkeskjerf og svart cape. Når det gjelder sko så kan du velge mellom et par svarte lakksko med snøring eller et par mer tradisjonelle lakkpumps med rosett på.

 

Brukes:

Dette antrekket brukes relativt sjelden. Ved anledninger som bryllup, ball, akademiske høytideligheter og andre sammenkomster for ordensselskap kan dette antrekket være påkrevd. Andre glamorøse anledninger der du kan bruke Kjole og hvitt kan være om du blir invitert til kongelig middag eller få æren av å få delta på en Nobelmiddag.


 

Welcome!
We only deliver to addresses within following countries.
You may continue browse on this .x but we are not able to deliver any goods outside this country.
Save my choice
Continue to Norway »