Avdelinger
Inspirasjon
Utvalgte varemerker
Varemerker
Kunderådgivning
Informasjon
Care of Carl Encyclopedia

Encyclopedia Carl

 Stil & Inspirasjon > Encyclopedia Carl

Velkommen til vårt oppslagsverk. Her har vi samlet en mengde forskjellige tekstile ord og utrykk og forsøkt beskrive hva de betyr. Dersom du møter på et ord eller utrykk som du ikke helt vet hva betyr eller om du bare vil fordype deg i tekstilverdenen så er du velkommen til å besøke Encyclopedia Carl.

A  B  C  D  E  F  G  H  I  J  K  L  M  N  O  P  Q  R  S  T  U  V  W  X  Y  Z  Æ  Ø  Å



- A -



 

ANGORA

Angoraullen er en eksklusiv ullkvalitet som kommer fra den kraftig pelskledde angorakaninen. Ullen er kjent for å ha myke og tynne fibre som gir lette og varme plagg takket være fibrenes isoleringsevne. Fibrene er veldig korte, noe som gjør det vanskelig å produsere en vare i 100 % angora, da plagget ikke holder sammen. På grunn av dette finner du derfor angoraen i fine blandinger av f.eks. kashmir- eller lammeull.



- B -

  

Biljettficka

BILLETT-LOMME

På visse dressjakker finnes en fjerde lomme, billett-lommen. Billett-lommen er plassert rett overfor høyre sidelomme og er litt mindre og skråstilt. Lommen finnes ofte på dressjakker med engelsk snitt og var opprinnelig, som navnet antyder, ment for å oppbevare billettene til reisen.

 

 

 

Bomull

BOMULL

Bomullen er en vekstfiber som kommer fra beskyttende fibre som vokser rundt frøene inne i kapslene på bomullsplanten. Fibret er i dag, takket være sin kjølende effekt ved varmere temperaturer og slitestyrke, en av de vanligste fibre som brukes i tekstilindustrien. Bomullen finnes i mange forskjellige kvaliteter. De mest kjente er litt finere er Egyptisk-, Pima- og Sea Island bomull. Disse bomullssortene utmerker seg ved å ha lange fibre som skaper perfekte stoff med god slitestyrke og behagelig følelse.

 

 

Broadcloth

BROADCLOTH

Broadclothstoffet er tett vevet stoff som gir en robust, men også veldig myk følelse, nesten som fløyel.

 

 

Button down-krage

BUTTON-DOWN KRAGE

Button-down kragen, med de karakteristiske knappene plassert for å holde kragen nede, er antakeligvis den enkleste kragetypen å kjenne igjen. Denne kragen ses ofte på mer avslappede skjorter i oxfordstoff. For å få til et mer dresset inntrykk passer det bra å bruke et tynnere bomulls- eller silkeslips med en four-in-hand-knute. En slik diskré slipsknute gjør at slipset ikke forsvinner under kragen.

Opprinnelsen til button-down kragen kommer fra gentleman-sporten hestepolo der man, for å unngå at skjortesnippene flagret opp i ansiktet, valgte å sy på knapper for å holde disse nede. Button-down skjorten ses fortsatt på som et sports- og friluftsplagg på grunn av dens opprinnelse.

Enda et signum for button-down kragen er knappen i nakken som har som funksjon å hindre slipset i å gli ned fra kragen. Vi kan takke varemerket GANT for denne innovasjonen.

En alternativ versjon av button-down kragen er button-under kragen der knappingen av kragen er gjemt under skjortesnippene. Denne versjonen passer den som søker samme følelse av sikkerhet i det at skjortesnippene ikke flagrer rundt, men som ikke liker å vise opp button-down-knappingen da den kan gi et mer uformellt inntrykk.

 

  

 

- C -

 

 

Chambray

CHAMBRAY

Det som er karakteristisk for Chambray er at det er et stoff der den ene trådretningen alltid er hvit og den andre ensfarget i en avvikende farge. Chambraystoffet har mange fellestrekk med oxfordstoffet men skiller seg ut på grunn av en tynnere og stivere kvalitet. Stoffet er dessuten ofte vasket og bleket. Det hender at noen tror stoffet er denim, da de kan se like ut.

 

 

Cut away-krage

CUTAWAY-KRAGE

Cutaway-kragen er en versjon av turndown-kragen der skjortesnippene peker fra hverandre og har et større gap mellom seg enn på turndown-kragen. Denne typen krage kalles også i noen sammenhenger for ”bussiness collar” og ses på som en relativt formell type krage å bære. Her passer det seg å bære et litt tykkere slips i kvalitet som ull og kashmir, men det går også bra med fine silkeslips i en enkel four-in-hand knute eller en noe tykkere knute. Når man har på seg en skjorte med en cutaway-krage er det viktig å tenke på å unngå å bære den sammen med en dressjakke med smalere slag da det lett kan føre til et splittet inntrykk.

 

 

  

- D -

 

 

Denim

DENIM

Denim er et stoff som kommer fra den franske byen Nimes der utenlandske handelsmenn tidlig på 1800-tallet oppdaget et stoff med imponerende egenskaper. Det slitesterke stoffet ble kalt for serge de Nimes (silke fra Nimes) men i løpet av årene har navnet blitt forkortet til det vi i dag kaller denim. For mange er denim synonymt med jeans, men for å skille på disse to kan man si at denim er stoffet og jeans er plagget. Opprinnelsen til ordet jeans er fortsatt ikke helt fastsatt; mange tror det kommer fra en bomullsbukse, lignende jeans, som ble brukt av sjømenn i Genoa. Sjømennene ble kalt for Genes på grunn av sin opprinnelse, noe som antakeligvis ga opphav til navnet. 

  

DOBBELT TVINNET GARN

I et stoff med dobbelt tvinnet (two ply) garn har man tatt to garntråder og tvinnet disse sammen til en. Dette garnet blir flere ganger sterkere enn de enkle tråder man hadde fra begynnelsen av. De fleste kvalitetsskjorter er produsert av bomullsgarn av nettopp denne typen.

 

 

- E -

 

ENZYMVASK

Det å gjøre en enzymvask betyr enten at stoffet eller plagget vaskes med en celluloseløsning der enzymene bryter ned overflaten på fibrene. Dette fører til at unødige fibrer forsvinner og materialet får en myk og deilig overflate. Enzymbehandling kan også gjøres på plagg som jeans og denimskjorter for å oppnå en sliten effekt, dette i stedenfor mer skadelige metoder som sandblåsing og vask med pimpstein.

 

 

  

- F -

 

 

Foder

FÓR

Dressjakkens fór er ikke bare til for å holde bæreren varm men skaper også et vel gjennomtenkt utseende. Foret, som ofte produseres i silke eller viskose, kan være ensfarget eller mønstret og beskrives ofte som innredning. Når man prater om en uforet dressjakke mener man et plagg som ikke har fór, noe som øker smidigheten i plagget, mens en halv- eller helforet dressjakke henviser til et plagg med fór ved armer og skulderparti respektive armer, bak- og framstykke.

  

 

Fullspread-krage

FULLSPREAD-KRAGE

Fullspread-kragen er en ekstremversjon av cutaway- og turndown-kragen der skjortesnippene har et veldig stort mellomrom mellom seg eller faktisk peker bakover. Denne typen krage er ikke like formell som turndown- og cutaway-kragen men fortsatt velkledd. Denne typen krage gjør seg best dersom du bærer den sammen med et slips. Forslagsvis med en knute av litt større dimensjon i materialene ull eller silke. For å få til den litt ekstra tykke knuten rekommanderer vi at du benytter deg av en Windsor knute.

  

 

 

- G -

 

 

Galalith

GALALITH

Galalith er et syntetisk plastmateriale som i hovedsak produseres av melkeprotein. Navnet kommer fra gala (melk) og lithos (stein). Dette spesielle materialet ble funnet opp på slutten av 1800‑tallet og ble veldig populært under 1930‑tallet da det blant annet ble benyttet som erstatning for elfenben. I dag benyttes galalith blant annet til å produsere skjorteknapper som kan farges i akkurat den fargen man vil ha.

  

 

 

- H -

  

 

HARRIS TWEED

Se Tweed.

 

 

Halvfodrad

HALVFORET

En halvforet dressjakke har fór ved innsidens arm- og skulderparti. Det at det ikke finnes fór ved innsidens fram- og bakstykke gjør at dressjakken oppleves noe mer bevegelig samtidig som plagget faller mykt. Det myke foret gir en smidig dressjakke og skaper et vel gjennomtenkt utseende.

  

Helfodrad

HELFORET

En helforet dressjakke har fór ved både innsiden av arm- og skulderparti og ved innsidens fram- og bakstykked. Foret hjelper til å skjule konstruksjonen i plagget samtidig som det myke stoffet gir en smidig vare. En helforet dressjakke har begrenset smidighet sammenlignet med en halv- eller uforet dressjakke, men viser til en vel utarbeidet innside.

  

 

- I -


INDIGO

Indigo er et naturlig fargepigment som utvinnes fra planter og man tror at opprinnelsen er indisk. Når Indigo langt tilbake i tiden kom til grekerne og romerne ble det ansett å være et luksusprodukt. Det største bruksområdet for indigo i dag er farging av bomullsgarn som er tenkt brukt til denim-stoff og jeans. For å farge et par jeans kreves det mellom tre til tolv gram indigo. Når man startet jeans-produksjonen var indigo billig og enkelt å jobbe med, men i dag har den i stor grad blitt erstattet av syntetiske fargepigment da disse er billigere og enklere å jobbe med.




- J -

 

JOMFRU-ULL

Jomfruull er ubrukt ull som ikke er blitt brukt i produksjon tidligere, uansett sauens alder.

 

  

- K -

  

KASHMIR

Kashmirullen er en veldig fin ullkvalitet som tas fra kashmirgeit. Kashmirgeitas navn kommer fra regionen Kashmir i India der geita lever. Ullen som tas fra geita har særdeles tynne og lange fiber, noe som gjør den veldig eksklusiv. I løpet av ett år produserer en geit kun et par hundre gram ull noe som gjør materialet uvanlig og dyrt.

 

 

Kavajärm

DRESSJAKKEARM

Nederste delen på dressjakkens arm prydes av en rad usprettede eller sprettede knapphull og knapper. Det vanligste er at knapphullene er sydd igjen og den enkle forklaringen til det er at lengden på armen på dressjakken skal kunne justeres, det vil si sys opp eller forlenges hos en skredder. Visse mener at sprettede knapphull er en kvalitetsdetalj som viser at dressen eller dressjakken er skreddersydd og velger derfor å ikke kneppe den siste knappen. Muligheten til å sy opp eller forlange armen på dressjakken blir da begrenset. Lengden på armen på dressjakken kan forhøye hele bildet og silhuetten til den som bærer den og den er derfor viktig. En noe kortere lengde kan gi inntrykk av at bærer er lengre enn han egentlig er mens en lengre arm på dressjakke eller skjorte kan gjøre at plagget virker for stort. Vanligvis sier man at skjortearmens lengde bør gå til håndleddet eller til roten på tommelen og at armen på dressjakken skal være 1-2 cm kortere slik at mansjetten stikker fram. 

 

Kinakrage

KINAKRAGE

Kina– eller maokragen er en kort ubrettet krage som stikker opp noen centimeter fra skuldrene, i prinsipp slutter den der krager på andre skjorter begynner. Opprinnelig kan denne typen krage ha vært skjorter som fra starten av var designet for å kneppe på avtagbar krage. Disse skjortene hadde sin storhetstid på 1800-tallet og var populære fordi man enkelt kunne kneppe av kragen og bare vaske den. På den måten behøvde man ikke eie så mange skjorter, noe som ikke alle hadde råd med. En annen opprinnelse er at man i det gamle Kina bar en type av denne skjorten som man siden anpasset til den typen av skjorte vi kjenner til i dag. 

Denne kragen ses på som en veldig uformell type krage og passer best i mer avslappede sammenheng. Forslagsvis kan den bæres til et par chinos, men da hengende løst utenpå buksen.

 

 

Klubbkrage

KLUBBKRAGE

Det som er typisk for en klubbkrage er at skjortesnippene har runde hjørner, noe som skiller den fra andre varianter av krager. Avstanden mellom skjortesnippene er heller ikke så lang som den er på en cutaway- eller fullspread-krage. Klubbkragen anses være en meget elegant krage men er dessverre ikke så vanlig i dag. Den har allikevel fått en viss oppmerksomhet takket være populære TV-serier som f.eks. Boardwalk Empire. Kragen har en lang historie. Den har helt siden midten av 1800-tallet vært en del av skoleuniformen for den engelske eliteskolen Eton. I og med at avstanden mellom skjortesnippene på denne typen krage ikke er så stor så passer det seg med en mindre og sober slipsknute og gjerne med et tynnere slips i silke som ikke gir alt for store knuter.

 

 

KONSTRUERT

En konstruert dressjakke er bygget opp ved hjelp av mellomlegg ved skulderparti og framstykke, noe som gir en kontrollert fall og en velformet silhuett. Den konstruerte dressjakken passer til en mann med skrånende skuldre og passer bra til forretningsmøtet og formelle arrangement.

 

 

KONSTRUKTSJON

Ukonstruert vs. konstruert – Termen konstruksjon henviser til hvordan dressjakken er bygget opp eller ikke bygget opp. En ukonstruert dressjakke har hverken mellomlegg eller belegg i skuldrene, noe som gir et mykt fall som helt anpasser seg etter kroppens form. Det å lage en ukonstruert dressjakke er komplekst og det at det ikke finnes mellomlegg gjør det vanskeligere å styre stoffet i riktig retning og skape en velsittende passform, noe som øker kostnaden for et ukonstruert plagg. En konstruert dressjakke på sin side gir et kontrollert fall og en velformet silhuett og som passer bra for personer med skrånende skuldre.

 

 

- L -

 

LAMMEULL

Lammeull er ull fra den første klippen av en sau som er yngre enn ett år. Denne ullen er mykere og finere enn ull fra eldre sauer.

 

Linne

LIN

Linstoffet er et materiale som er produsert av vekstfiber fra linplanten. Stoffet er svalt mot huden og brukes ofte i klassiske sommerplagg som linbukser og dressjakker i lin. Materialet føles mykt mot huden og blir bare mykere etter hver vask. Ytterligere karakteristiske trekk for lin er at det lett skrukker seg og at det lett absorberer og får bort fukt. 

   

 

- M -

 

 

Madras

MADRAS

Madras er samlingsnavnet for lettere bomullsstoff mønstret med de typiske og fargeglade madrasrutene som er vanlige på sommerskjorter og dressjakker. Stoffet kommer fra India og byen Chennai som tidligere het nettopp Madras. Ironisk nok er madrasstoffet ikke like populært i India som i vestverden da det mange der forbinder dette med klær som arbeiderklassen bruker.

 

 

 

MERCERIERT BOMULL

Mercerisering gjøres på bomullsfibrer for å gi fibrene mer glans og styrke samt at de også blir mer mottaklige for fargestoff når de skal farges. Det å mercerisere en fiber betyr at man lar fibret ekspandere i en natronoppløsning og fibrene får deretter en jevnere overflate. Fiber som har gjennomgått denne behandlingen benyttes siden blant annet til produksjon av blanke og fine strømper. 

 

 

MERINOULL

Merinoullen er en ekstra fin og myk ullkvalitet som kommer fra merinosauen. Sauen finner du først og fremst i Australia som er det landet som produserer mest merinoull i verden. Australia har ca 70 millioner merinosauer. Sauens ull får sin fine kvalitet takket være klimaet den lever i og ullen får fine og tynne fiber som kan brukes til strikkede plagg og dresser av høy kvalitet.

 

 

MOHAIR

Den eksklusive ullen fra angorageiten kalles for mohair og en av de eldste tekstile fibrene som brukes i dag. Geiten stammer fra Tyrkia og var i lang tid beskyttet fra eksport. I dag kommer det meste av all mohair nettopp fra Tyrkia, men også fra Syd-Afrika og USA. Den silkelignende ullen er både slitesterk og vakker. Ullen er kjent for sin glans og for sin fantastiske egenskap for å farges og brukes derfor ofte i blandinger med andre materialer for å gi dem samme egenskaper.

 

  

 

- O -

 

Ofodrad

UFORET

Når man prater om en uforet dressjakke mener man plagg som ikke er foret, noe som øker smidigheten i plagget, først og fremst over arm- og skulderparti. En dressjakke uten fór kan virke som en enkel konstruksjon, men en velsittende og dressjakke uten fór krever absolutt sin skredder.

 

 

Ofodrad

UKONSTRUERT

En ukonstruert dressjakke savner både mellomlegg og innlegg i skuldrene, noe som gir myk fall og tilpasser seg helt etter kroppens form. Det å lage en ukonstruert dressjakke er komplekst og det at det ikke finnes mellomlegg gjør det vanskeligere å styre stoffet i riktig retning og skape en velsittende passform, noe som øker kostnaden for et ukonstruert plagg.

 

 

Oxford

OXFORD

Oxfordstoffet er en type grovere vev som gir et mykt, men slitesterkt materiale. For å få til dette så vever man farget og ufarget garn om hverandre der trådene i den ene retningen er grovere enn de i den andre retningen. Stoffet er enkelt å kombinere til mye forskjellig, men ses på som litt mindre formelt enn mange andre typer stoff.

 

 

 

OZ

Oz er et begrep som brukes i jeanssammenheng og henviser til hvor mye garn som finnes på en viss overflate. I fallet oz (som er mest vanlig) handler det om hvor mye en kvadrat-yard av et stoff veier i uns (en uns er ca 28.35 gram og en kvadrat-yard tilsvarer 0,9144 kvadratmeter). 

Man pleier å si at stoff mellom 8 og 9 oz er lette stoff og tyngre stoff veier normalt mellom 14 til 19 oz, men visse japanske veverier har klart å produsere varianter som veier hele 25 oz. De fleste jeans som produseres i dag har et stoff som veier mellom 10 og 13 oz.

 

  

- P -

 

Passpoalficka

PASSPOLERT LOMME

Noe som er vanlig på en dressjakke er at brystinnerlommen kantes av dressjakkens stoff og skaper en såkalt passpolerte lomme. Teknikken skaper en fin detalj som ofte forhøyer innerforets utseende.

 

Pinkrage

PIN-KRAGE

Det som er spesielt for pinkragen er at skjortesnippene holdes sammen med en nål. Ovenpå denne nålen legger du slipsknuten fo å gi den en maksimal eksponering og bedre fall. Snippene på pin-kragen kan komme i flere forskjellig utseende, de kan være spisse og runde. I formalitetsgrad ligger pin-kragen høyt i rang. Matchet med en dress, et par mørke oxfords og et slips knytt i en litt mindre knute kan du kjenne deg velkledd nok i de fleste tilfeller, men vi anbefaler at du, for å oppnå beste uttrykk med denne typen krage, alltid har slips.

 

PINPOINT

Pinpointstoffet veves med samme teknikk som oxfordstoffet men med mye finere garn i kvaliteter som Sea Island. Dette skaper et lettere og tynnere stoff enn oxfordstoffet, noe som også gjør at det passer bedre i mer formelle situasjoner. 

 

Poplin

POPLIN

Poplinstoffet er et tett og hardt vevet stoff som preges av sin glatte og tynne overflate med et finribbet utseende.

 

Pressveck

PRESS

Press på bukser henviser til den varmefikserte press som ofte vises på chinos og dressbukse. En dressbukse skal falle mykt over bena og ikke sitte trangt, som visse jeansmodeller. Selv o man liker en smal passform bør en finere bukse aldri stramme såpass at buksepressen presses ut over låret eller leggen. Pressen skal isteden fungere som nøkkel til en smal silhuett og framheve bukseformen. 

 

Pärlemor

PERLEMOR

Perlemor er et materiale som tas fra skallet på skjellet og østersen. Skallet vokser i flere lag og takket være dette blir materialet veldig kraftig. I moteverden brukes perlemor blant annet til å lage vakre skjorteknapper og dekorasjoner til smykker.

 

 

- R -



rht

RIGHT-HANDED TWILL

Twill, eller kypert, er en vevekonstruksjon som jeansstoff (denim) er konstruert via (se Twill). Right-handed twill, eller høyrehånds-kypert, er den konstruktsjonen som skaper det diagonale mønsteret som strekker seg oppover mot høyre på de aller fleste jeans. Denne typen er den vanligte fordi den er tetter og jevnere i forhold til venstrehånds-kypert som derimot er mykere. Årsaken til dette er at garnet som brukes ved vevingen består av to tråder som normalt er tvinnet om hverandre mot venstre. En enkel måte å avgjøre om man har på seg et par .jeans med høyre- eller venstrehånds-kypert er å legge håndflatene på låret med tomlene inn mot lysken og se om det diagonal mønsteret på stoffet følger høyre eller venstre pekefinger. Dersom det følger høyre pekefeinger har du et stoff som er laget i høyrehånds--kypert og vice versa.

 

 

RINSE

Begrepet rinse, eller skylling på norsk, henviser til en vask av et tidligere uvasket plagg i denim. Ofte brukes et mykgjørende enzym til denne vasken for å gjøre jeansen mer behagelige å ha på seg. Et par jeans som har en rinse-vask er mørke i fargen da vasken kun tar bar stivelse som tidligere fantes i det rå denim-stoffet.

   

 

- S -

 

 

SANDBLÅSING

Sandblåsing betyr at fin sand i høy hastighet blåses gjennom en slange mot de områdene der man vil skape slitasje. Brukes først og fremst på denim.

 

SAVILE ROW

Savile Row er en gate i den eksklusive bydelen Myfair i London. Gaten er kjent som tilholdssted for flere av verdens absolutt beste skreddere. For å nevne noen; Geives and Hawkes, H Huntsman & Sons, Henry Poole & Co og mange andre meget velrenommerte skreddere. Disse har sørget for at verdens elite i flere hundre år har hatt det beste fra brittisk skreddertradisjon og det kommer de antakeligvis også å gjøre i framtiden.



 Selvage

SELVAGE

Selvage avser produksjonen av denim, eller jeansstoff på spesielle vevstoler. Selvage-denim veves på mer primitive vevstoler enn de som industrialiseringen har ført med seg. Disse skyttel-vevstolene som veven er produsert på er betydelig smalere enn de moderne. Navnet selvage kommer av at stoffet ved vevningen på disse gamle vevstolene selv skaper ferdige kanter (self-edge) noe som ikke skjer på moderne vevstoler der stoffet klippes av ved kantene og gjøres klart i ettertid. Selvage-denims store kjennetegn, og det som mange setter pris på, er kanten som vises på innsiden av buksebenet.




 

SILKE

Silke er ett naturlig materiale som kommer fra kokongtrådene som sommerfugllarven spinner seg inn i under puppestatdietde. Dette materialet stammer fra Kina og var lenge kun forunnet keiserfamilien og silke har historisk vært en viktig handelsvare. Silkestoffet har en glitrende og myk overflate noe som skiller det fra andre syntetiske materialer som kan oppleves glatte. Materialet brukes ofte i plagg som for eksempel eksklusivt undertøy, pyjamaser og assesoarer. 



 Sprund

SPLITT

Splitt, enkel eller dobbel, er en åpning på et plagg som enten har som funksjon å gjøre det smidig for bæreren å røre seg eller gjøre at plagget er enklere å ta av og på. En smal passform produseres ofte med dobbel splitt, mens en normal til romslig passform ofte bare har en enkel splitt. Ofte er splitten sydd sammen med løse sting. Dette er for å holde stoffsnippene på plass.



 

SUPER 100'S

I mange dresser og finere plagg kan man lese at stoffet er laget av Super 100’s, Super 110’s, Super 120’s ull osv. Dette er en beskrivelse av hvor fine fibrene i ullgarnet er. Jo høyere Super-tall plagget har desto finere er kvaliteten og desto mer behagelige følelse gir plagget til bæreren. For eksempel så betyr Super 100’s at ullens fiber ikke får være tykkere enn 18,75 mikrometer. For hvert ti-talll graderingen øker så minsker antallet tillatte mikrometer med 0,5, noe som betyr at en Super 110’s vare ikke får inneholde fiber som er tykkere enn 18,25 mikrometer. For å få litt perspektiv på det hele så har menneskets hårstrå en tykkelse på 40-120 mikrometer.

 

 

- T -

 

 

Tartan

TARTAN

Et rutemønstret stoff som før i tiden fungerte som kjennetegn for de skotske klanene. I dag brukes uttrykket mer generelt for forskjellige typer skotske rutemønster.

 

 

Turndown-krage

TURNDOWN-KRAGE

Turndown-kragen er den vanligste og mest nøytrale typen skjortekrage. Det som kjennetegner den er at skjortesnippene peker nedover og sitter ganske tett sammen. Denne typen krage anses ifølge klassiske regler som den mest formelle typen krage du kan ha på deg. En skjorte med en turndown-krage passer bra både til dress med en lite diskré slipsknute eller oppkneppet og mer avslappet uten slips.

 

 

Tweed

TWEED

Et kraftig ullstoff som stammer fra de brittiske øyene og først og fremst Skottland. Stoffet passer bra og brukes ofte til robuste dressjakker og capser i klassisk engelsk stil.  En av de mest kjente tweedkvalitetene er Harris Tweed. For å få kalle sitt stoff Harris Tweed må stoffet fullt og helt være produsert på Ytre Hebridene utenfor Skottland. 

 

 

Twill

TWILL

Twill, eller kanskje den mer sjelden brukte beskrivelsen kypert, er et kraftig og slitesterkt stoff. Det som er karakteristisk for stoffet er at man kan se en svak diagonal ribbet struktur i stoffet. I og med at stoffet er så slitesterkt har det mange bruksområder, blant annet så finner du denne typen vev i jeans og skjorter.

 

  

- U -

 

 

Woolmark

ULL

Ull et en bra og funksjonell fiber som i stor grad brukes til strikkede gensere, til dressjakker og dresser. Den har egenskaper som å gi varme både i våt og tørr tilstand. Et ullplagg behøver sjelden vaskes da det takket være fibrenes konstruksjon rengjør seg selv og kun behøver luftes en gang i blant, noe som gjør den til et utmerket valg av material.

 

  

 

- V -

 


 

VICUÑA

Ullen fra Vicuñan er en veldig fin ullkvalitet som er veldig vanskelig å få tak i. Den er til og med finere en kashmir. Dyret lever bare i villmarken i Peru, Bolivia, Chile og Argentina og i løpet av et års tid produserer dyret kun 250 gram ull. Fibrene man får fra vicuñan er veldig tynne og har stor lyster. Disse fibrene brukes kun til de aller fineste plaggene. 

 

  

 Til toppen  

 

 
Av 
Sist oppdatert: 2014-06-25