Fri frakt og retur - Levering innen 1-4 arbeidsdager
Skomanual

Skomanual

Her følger beskrivelser av skomodeller vi har i vårt sortiment. Lengre ned finner du også verdifull informasjon om skoens konstruksjon og detaljer.

 


Skomodeller


Bilsko

Bilsko

Bilsko er en moderne klassiker. Skoens opprinnelige oppfinner er omdiskutert, men det sies at italieneren Gianni Mostile fannt opp den første bilskoen i 1963. Opprinnelig er skoen fra en avslappnet mockasinkonstruksjon og har en såle som går opp på hælen. Ofte er denne laget av kun små gummiplopper som sitter på skoens underside. Denne konstruksjonen gir en veldig myk sko som anpasser seg til foten. Skoen passer perfekt til den som liker å sitte og trykke litt ekstra på gassen. Dessverre betyr dette også at denne smidige konstruksjonen at skoen ikke passer så bra til lengre spaserturer i og med at den raskt slites og er vanskelig å reparere. 

 

Brogues

Brogues

Broguen er en grovere sko som passer perfekt til en tweedjakke eller dress i informelle sammenheng. Skoen har sin opprinnelse fra Skottland og Irlands fuktige klima og er mønstret med små hull og sagtenner rundt kantene på tå,häl og sider. Hullmønsterets opprinnelige funksjon skal ha vært å gjøre det enklere at vann skulle renne av skolen når bæreren gikk i fuktig terreng. Broguen finnes i mange forskjellige typer med mer eller mindre mønster. En variant er wingtipsen der kanten med sagtenner skaper en dobbel-v på tåen og deretter går videre langs skolen som et par vinger.

 

 

Oxfords

Oxfords

Oxfordskoen er den mest formelle skomodellen man kan velge og minst ett svart par bør inngå i hver manns garderobe. Skoen bør brukes ved høytidelige tilfeller der kleskoden er "mørk dress", men passer også bra dersom du bare vil være korrekt kledd i foretningsammenheng. Konservativt sett så er det spesielle for oxfordskoen at den har en glatt ovenside med en søm over tåen og en stengt snøring, men den kan også finnes i litt mer dekorerte varianter. Et alternativt navn på oxfordskoen er Balmorals som er vanlig i Amerika men også i Skottland og på Irland.

 

Derbys

Derbys

Derbyn er en mindre formell sko enn oxfordskoen som passer bra i mer hverdagslige sammanheng. Typisk for derbyn er at den har en åpen snøring og at ovensiden ofte er laget av et og samme lærstykke. Skoen kan finnes i flere varianter fra å være en lekker pensko til en grovere fritidssko. Den kan også gå under navnet Blucher, som er vanlig betegnelse for skoen i Amerika.

 

Kalosjer

Kalosjer

Kalosjen er en sko som trekkes over dine sko for å beskytte dine lærsko. Her i Skandinavia kan man nesten si at kalosjen er uunnværlig dersom man vil bruke sine lærsko hele året. I alle fall dersom du bruker sko med lærsåle, som ellers fort tar skade av vårt bløte klima. Tidligere kunne kalosjen produseres i lær og ofte i møre farger som brunt og svart, men i dag finnes den i mange farger og produseres ofte i gummi eller annet syntetisk material.

 

Munkesko

Munkesko

Munkskoen er en mellomting når det kommer til grad formalitet. Den er mer formell nn derbyn men ikke så formell som oxforden. Stilmessig passer den bra både til et par jeans eller en finere dress skaper et velkledd inntrykk. Det typiske for skoen er at den stenges med en eller to spenner over risten isteden for snøring. Det påstås at denne typen stenging kommer fra sandaler som munker brukte på 1400-tallet og de har derfor fått navnet munkesko.

 

 

Loafers

Loafers

Loafers eller også kallt slip-ons er et litt friere, men et fortsatt stilig alternativ til en vanlig snøresko. Skoen er lett å kjenne igjen da den ikke har noen snøring og at den enkelt tres på foten. Opprinnelig kommer skoen fra Norge der den først var en informell arbeidssko, men over tid har skoen utviklet seg til å mye mer moteriktig. Stilmessig passer loaferen ypperlig til et par jeans og dressjakke eller til mer formelle alternativ sommertid. Loaferen finnes i flere typer, blant annet tasselloaferen og pennyloaferen. Typisk for tasselloaferen er de karakteristiske duskene som sitter på ovensiden. Pennyloaferen er dekorert på ovensiden med et bånd med en åpning i midten der man på 1950-tallet la in mynt som holdt til en telefonsamtale. Mynten skinte via båndets åpning og fra dette fikk skoen navnet pennyloafer.

 

 

Støvler

Støvler

Støvelen er en sko med høyt skaft som finnes i mange typer og materialer med eller uten snøring. Støvelen som sko har eksistert i flere tusen år og har alltid hatt samme hensikt; å beskytte fot og ankel fra fukt og sår. Den kan være alt fra en enkel vandringsstøvel til en vakkert broguemønstret pensko som passer utmerket til et par flanellbukser. En annen variant av støvler er ørkenskoen som har sin opprinnelse fra Kairos basarer tidlig på 1900-tallet. Typisk for ørkenskoen er at den som regel er laget i mokka og at den har en veldig kort snøring, ofte har den også gummisåle. Denne modellen passer bra til et ikke så formellt antrekk.

Andre modeller av støvler kan være chelsea boots, chukka boots eller jodhpur støvler. Det typiske for chelsea booten er at den er en dra-på-støvel med strikk i sidene. Et typisk eksempel på dette er R.M. Williams klassiske støvler. Chukka booten er en ankelhøy avslappet støvel som ofte bare har to til tre hull for snøring. Et typisk eksempel på denne skomodellen er Clarks ørkensko. Jodhpurstøvelen er en ankelhøy støvel som var beregnet for ridning. Denne støvelen stenges med en spenne og en reim som går rund ankelen noe som skiller den fra andre støvler som stenges med snøring. 

 

Sandaler

Sandaler

Sandalen er en informell og veldig omdiskutert skotype. Får eller får den ikke benyttes i bymiljø? Vi lar dette spørsmålet være ubesvart. Det typiske for sandalen er at den består av mer tomrom enn sko og som består av mer remmer enn hele biter lær eller stoff. Den er et veldig luftig alternativ som passer perfekt til den varme årstiden og slik har det vært i alle tider. Det eldste eksemplaret av et par sandaler man har funnet er over 10 000 år gamle.

 

 

Saddleshoe

Saddleshoe

Saddelshoe er en avslappet modell av oxfordskon som karakteriseres ved at den har et glatt tåparti og et salformet lærstrykke ved skoens snøring, ofte i en farge som står i kontrast til fargen på skoen. Skomodellen ble introdusert på markedet i 1906 av det amerikanske firmaet Spalding og da som en sportsko for de som spiller tennis og squash. Idag har modellen igjen blitt populær og passer perfekt til den litt mer avslappede stilen med et par jeans eller cargobukser.

 

Seilersko

Seilersko

Seilersko er en avslappet klassiker når det kommer til maritim sommermote. Den finnes i både lær og canvas og har alltid en liten snøring. Sålen er ofte i hvit mønstret gummi som skal gi bedre grep på et båtdekk uten å gi stygge merker på dekket. Den moderne seilerskoen kommer opprinnelig fra amerikaneren Paul Sperry som observerte hvordan hans hund uten problemer beveget seg over is. Etter å ha studert hundens poter og innsett at den hadde små mønster i tråputene begynte han å eksperimentere med samme funksjon på skolene sine og resultatet ble til slutt den moderne seilerskoen.

 

 

Sneakers

Sneakers

Sneakers er et av de mest informelle skoalternativene man kan velge. Egentlig er sneakern en gymnastikksko som har fått stort gjennomslag hos allmenhnheten takket være sin høye komfort og ofte relativt lave pris. Navnet sneaker kommer av at de var så lydløse når man gikk med dem, takket være gummisålen, at man kunne enkelt kunne smyge seg inn på andre.  Historien om sneakern starter på andre halvdel av 1800-tallet når man begynte å produsere enkle sko med gummisåler som ikke hadde høyre- og venstreben. Dagens sneakers er ikke lenger der og har blitt utviklet til en høyteknologisk sko som man kan få i mange typer eller faktisk også helt tilpasset deg som person.

 

 

Running sneakers

Running Sneakers

Det vi i butikken kaller «running sneakers» må ikke forveksles med ekte joggesko. I noen tilfeller kan skoene komme fra et merke som faktisk produserer sko for løping, men i de fleste tilfeller er skoene våre her på nettsiden motesko laget for å etterligne ekte løpesko. Running Sneakers har nådd en enorm popularitet, og er en veldig uformell sko som kan brukes med mange forskjellige typer plagg og stiler, fra joggebukser til jeans og chinos. Mange foretrekker også å matche dem med en casual dress..

Vi ønsker imidlertid å heve en finger, da det er bra og tenke seg om før man bruker joggesko i formelle sammenhenger. Skandinavia er i mange tilfeller tilgivende når det gjelder bruk av joggesko til høytidsbruk. Internasjonalt kan det være en fatal stilfeil å bruke joggesko i feil sammenheng. Gjør alltid leksene dine først. Hvis du er usikker på om joggesko er ok i en situasjon, er de sannsynligvis ikke det.

 

 

Mokkasin

Mokkasin

Mokkasinen er en enklere vår- eller sommersko som opprinnelig ble brukt av de nord-Amerikanske indianerne. Skoen har en veldig enkel konstuksjon og består egentlig bare av tre separate deler; overlæar, sider og bunn samt en såle som er sydd sammen med et par enkle sømmer. Denne typen sko brukes ofte ved produksjon av for eksempel bilsko.

 

 

Espadrillos

Espadrillos

Espadrillosen er en skomodell som opprinnelig kom fra Katolina i Spania allerede på 1300-tallet. Modellen ble brukt av bønder og fiskere, men i dag brukes de som enkle sommersko av den motebeviste. Disse enkle skoene har ofta en såle av halm eller tre og en ovenside i stoff. Opprinnelig ble sålen produsert av den spanske gresstypen esparto og derav navnet espadrillos.

 

 

Toffler

Tøffler

Tøffelen eller av de finere skoprodusentene kallt slipper er i dag kanskje ikke det vanligte synet, men er et veldig praktisk alternativ å ta i bruk om man bor bor i et kaldt og trekkfullt hus eller man bare vil gå ned i vinkjelleren uten å skitne til sokkene. Tøffler finnes i mange forskjellige modeller fra lær og fløyel til enklere modeller med pelsfor. Den som vil være veldig fin i sitt eget hjem kan til og med skaffe seg et par tøffler med lærsåle og hæl. Hvorfor ikke også brodere inn sine initialer på dem?

 

 

Konstruksjon & detaljer

 

Öpen snøing

Åpen snørning

En åpen snøring eller en såkallt utenpåliggende snøring betyr at skoens sidedeler som snøringen sitter i er sydd over ovensiden på skoens framdel. Denne modellen av snøring gjør det enklere når skoen skal tas på og av samtidig som den gir foten litt mer plass.

 

Stengt snøring

Stengt snørning

En stengt snøring betyr at en del av overlæret der snøringen sitter på skolen er sydd fast på skoens fremre del, altså er denne skjult under de øvrige delene. Denne typen snøring gjør at skoen sitter tett over vristen. 

 

 Lest

Lest

Lesten er i bunn og grunn det som skoen er bygget på. Forenklet kan man si at det er en kopi av den menneskelige foten laget i plast, tre eller metall som skoprodusenten bygger opp sin sko rundt. Alle produsenter har sine egne lester som følger forskjellige gjennomsnittsmål og estetiske krav. Et kvalitetsmål på sko er hvor lenge en sko har sittet på sin lest og blir formet etter den. Jo lengre den har sittet desto mer bekvem og elegant form kommer den til å få. 

 

Randsydd

Randsydd

Randsømmen ses på som den mest fornemme måten å sy sammen et par sko på og gir ofte et kvalitetsstempel til et par sko. Fordelene med en randsydd sko er at den får en relativt høy vanntålighet og komfort. En annen stor fordel med randsømmen er at skoens såle er enklere å bytte i og med at den er sydd fast i skoen med en separat søm.  Den randsydde skoen kan også gå under navnet Goodyear welted. Noe som betyr at den er produsert med hjelp av den typen maskin som Charles Goodyear JR tok fram på slutten av 1800-tallet for å kunne produsere randsydde sko i større skala.

 

Det som er typisk for randsømmen er at skoens overlær og foret sys sammen med bindsålen og skaper hulrommet der du kommer til å tre ned foten. Rundt dette sys det på utsiden en tynn lærremse, selve randen i randsømmen, i samme søm. Etter dette bretter man i neste steg ut lærranden slik at man kan sy den fast i skoens såle. Mellom sålen og bindsålen skapes et hulrom som fylles med kork. Bindsålen er den innerste sålen i skoen og den man syr fast overlæret i, det vi si skoens overside med skoens bunn. Ovenpå bindsålen legger man deretter den sålen som man ser i skolen. 

Cordovan

Cordovan

Lærkvaliteten cordovan anses i skomakarsammenheng ofte som det aller mest fornemme materialet som man kan lage et par sko av. Cordovanen har en lang livslengde og er veldig lett å pleie, takket være det naturlige fettet, som også cordovansko blir desto vakrere blir de. Læret ta kun fra hestens bakdel, noe som gjør at man bare får ut en begrenset mengde lær som ikke holder til mer enn å produsere et par sko. Ofte forbinder man cordovan med det amerikanske garveriet Horween som i mange sammenheng ses på som den absolutt beste produsenten av cordovanlær.

LÆR

Lær

Lær er garvet skinn fra dyr som har fått forskjellige egenskaper avhenging av hvilken garvingssmetode som er brukt i prosessen.

 

Mokka

Mokka

Mokka er et skinn som er pussel på kjøttsiden, det vil si ruggats på köttsidan, det vill säga den sida av skinnet som har suttit närmast djurets kropp. Denna behandling ger skinnet en sammetsliknande känsla.

 

Nubuck

Nubuck

Nubuck er et mokkalignende material som i motsetning til mokkaen er slipt på skinnets utside. Dette gir skinnet en matt og fin overflate.

 

Gummisule

Gummisåle

Gummisålen er en litt grovere og et mer høst- og vinteranpasset alternativ sammenlignet med lårsålen og den passer derfor mye bedre å bruke i i litt dårligere vær.

Laesule

Lærsåle

Læarsålen er et mykt og godt alterntiv med bra pusteegenskaper som passer perfekt å benytte i tørrere vær. Dersom du har tenkt til å bruke skoene dine i regnvær og dårlig vær så anbefaler vi at du legger på en slitesåle av gummi for å beskytte skoen så mye som mulig.

 

Skoblock

Skoblock

Skoblokken hjelper til å holde skoens form og suge opp fukt uten at skoen sprekker i skinnet. Helst skal skoblokken være laget i sedertre som har antibakterielle egenskaper og dreper bakterier som kommer fra din fotsvette.  Samtidig utsondrer sedertreet en behandlig duft.

 

Til toppen 


Vil du fortsette der du var?
Nei, jeg vil starte på nytt
Ja, jeg vil fortsette
4.80/5 3954 Omtaler

Veldig bra nettbutikk med god kundeservice. 

Kristian Ø

2023-06-08

Kjøper

2023-05-29

Meget fornøyd!

Vegard W

2023-06-07

Kjøper

2023-05-27

Rask og grei levering !

Solveig R

2023-06-07

Kjøper

2023-05-26

Kjapt og billig!!

Cato S

2023-06-07

Kjøper

2023-05-28

Rask forsendelse. Synd at det er en feil i helen på venstre sneaker som gir gnagsår. 

Per F

2023-06-07

Kjøper

2023-05-27

Rask levering og produkter var som forventet. Glimrende returordning. 

Jarle N

2023-06-05

Kjøper

2023-05-23

Perfekt som alltid👌

Linda L

2023-06-02

Kjøper

2023-05-22

Alt fra bestilling til mottak veldig bra som alltid😎🇳🇴

Eivind E

2023-06-01

Kjøper

2023-05-22

Handler gjerne her igjen! :)

Elin Ø

2023-06-01

Kjøper

2023-05-20

Rask levering, godt utvalg!

Christer A

2023-06-01

Kjøper

2023-05-21

Godt utvalg. God kvalitet. Rask levering. Til og med koselig hilsen med pakken. Kan det bli bedre over nett? Fornøyd kunde. Kommer tilbake

Steinar L

2023-05-31

Kjøper

2023-05-20

Rask levering og bra utvalg!

Lam A

2023-05-31

Kjøper

2023-05-21

Rask betjening og delikat pakket! 

Kari R

2023-05-29

Kjøper

2023-05-17

Som vanlig; raskt og effektivt.

Jussi J

2023-05-29

Kjøper

2023-05-18

Som alltid: tipp topp

Joha M

2023-05-29

Kjøper

2023-05-18

Rask levering og god kunderservice :) 

Mikhail K

2023-05-24

Kjøper

2023-05-12

Veldig fornøyd, meget kjapp levering og høykvalitetsprodukter

Danial E

2023-05-24

Kjøper

2023-05-12

Bestandig hyggelig handel og rask levering 

Bjørn T

2023-05-24

Kjøper

2023-05-13

Jeg bestilte varen på en onsdag og på torsdag var den klar for henting. Jeg har ikke noe annet enn strålende erfaringer fra å bruke CoC. 

Ole H

2023-05-22

Kjøper

2023-05-10

Raskt og bra

Niklas I

2023-05-22

Kjøper

2023-05-11

Varene kommer altid raskt , pent pakket inn , og med en hilsen , det setter jeg pris på 😊

Lise F

2023-05-22

Kjøper

2023-05-09

Superrask levering og produktet var helt som forventet 👌

Christet B

2023-05-18

Kjøper

2023-05-08

Rask levering. Topp service. 

Siv F

2023-05-17

Kjøper

2023-05-07

Bra service og kjemperask levering

Pål M

2023-05-15

Kjøper

2023-05-03

Dere har bra produkter og rask levering.

Carlo G

2023-05-15

Kjøper

2023-05-03

Fin t-skjorte. Meget raskt levert.

Tor-Erik L

2023-05-11

Kjøper

2023-05-01

Rask og kvalitativ forsendelse også denne gang!

Herold F

2023-05-10

Kjøper

2023-04-29

Helt supert :)

Alexander E

2023-05-10

Kjøper

2023-04-30

Kan virkelig anbefales

Frode S

2023-05-10

Kjøper

2023-04-30

Alt var perlekt!!!

Robert L

2023-05-10

Kjøper

2023-04-30

Velkommen!
Vil du bestille varer med levering til Norge?
På CareOfCarl.no leverer vi kun til norske adresser.
Ønsker du levering til adresse i annet land? Velg land:
Spar mitt valg av land
Fortsett til Norge »