
Bærekraftig løping – Slik holder du kroppen i form for morgendagen
Tekst: Rasmus Motten Wernerby
Foto & video: Leo Prim
Til å begynne med – vi er ingen løpeeksperter, vi selger klær og utstyr. Men vi har en viss erfaring på området, og vi ser spesielt hva som skjer rundt oss i våre team, der løping har tatt et solid grep om mange av kollegene våre. Man går fra null til hundre og løper for å utfordre seg selv, fordi det gir et kick – og fordi det rett og slett er skikkelig gøy.
Det er imidlertid stor risiko for at du, som så mange andre, gjør feilen å fokusere utelukkende på selve løpingen og glemmer å bygge et solid fundament rundt. Enten du er nybegynner eller har mange kilometer bak deg, så kreves det mer enn bare løpetrening – det kreves også styrketrening for å holde deg skadefri og i form, også i morgen. Ved å fokusere på nøkkelområder som legger, hofter og core kan du bygge opp kroppen til å tåle belastningen løpingen fører med seg. Bli med på en gjennomgang av våre favorittøvelser.
Soleus hælløft (90 grader bøyde knær)

Hvorfor: Soleus-muskelen spiller en viktig rolle i løping ved å støtte leggen og stabilisere foten, samtidig som den genererer kraft tilsvarende opptil åtte ganger kroppsvekten din i frasparket. Ved å trene den med bøyde knær kobler du ut den ytre leggmuskelen og fokuserer på en ofte oversett del av leggen som kan bidra til å redusere risikoen for løpsrelaterte skader, som problemer med akillessenen.
Box Step Up

Hvorfor: Denne øvelsen styrker hofter, lår og sete – muskler som spiller en sentral rolle i å skape kraft og stabilitet under løping. En sterk hofte- og lårmuskulatur kan forbedre løpeøkonomien og forebygge vanlige løpeskader, som problemer med knærne.
Box Step Down

Hvorfor: Denne øvelsen styrker din eksentriske kontroll – avgjørende for å håndtere landinger og støt når du løper. Den bidrar også til å forebygge knesmerter ved å styrke musklene som stabiliserer leddene dine under bevegelse.
Mountain Climbers

Hvorfor: Mountain climbers er en utmerket øvelse for å styrke både kjerne- og hoftemuskulatur – avgjørende for løperens stabilitet og holdning under løpeturer. Øvelsen forbedrer også utholdenhet og koordinasjon.
Copenhagen Plank

Hvorfor: Copenhagen plank er spesielt god for å styrke innsiden av lårene og kjernemuskulaturen. Ved å trene de indre lårmusklene kan du redusere risikoen for hofte- og lyskeproblemer som ofte oppstår ved langdistanseløping.
Disse øvelsene vil hjelpe deg med å bygge en sterk og robust kropp for fremtidige løpeeventyr. Gjennomfør dem som en egen økt 1–2 ganger i uken, eller flett dem inn jevnlig i ditt eksisterende treningsprogram – så bidrar de forhåpentligvis til at du holder deg skadefri og presterer bedre ute på løpestien.